Bovenleidingspecialisten houden trams en metro’s in beweging

Richard Veleke en Fred Gehring zijn twee van onze bovenleidingspecialisten. Zij hebben als taak om onze trams en metro’s in beweging te houden. Dit doen zij voornamelijk tijdens de nachtelijke uren, het enige moment waarop er niet elke paar minuten een tram of metro over hun werkplek rijdt.

Het ophangwerk van bovenleidingen gebeurt alleen ’s nachts tussen half twee en half vijf, met voorbereiding vanaf één uur en uitloop tot vijf uur. “De tram moet door blijven rijden,” vertelt Fred. “In zo’n korte tijd ons werk doen maakt het heel uitdagend.” Specialistisch is het ook: de ophangsystemen bevestigen, de spandraden ophangen en de daadwerkelijke koperen rijdraden met een diameter van twaalf millimeter, die wij kennen als bovenleiding. “We werken met speciale apparatuur waarmee we de draad uiteindelijk met een tegenspanning van duizend kilo op zijn plek hangen. Dat is best zwaar”, vertelt Fred.

Echt een vak
Fred doet dat zware werk inmiddels niet meer. Zijn zoon behoort tot de jongere garde die er juist net voor opgeleid is. “Wat wij kunnen, leer je alleen maar binnen ons bedrijf”, legt Richard uit. “Als je hier binnenkomt na je opleiding elektrotechniek, word je meteen onderdeel van een ploeg. Na ongeveer drie jaar ben je volwaardig monteur en ben je compleet op elkaar ingewerkt.” Fred voegt toe: “Het is echt een vak. Je bouwt dingen waar verder niemand iets van weet.”

Steeds drukker
Overigens werken deze medewerkers niet alleen aan de bovenleiding, maar werken ze met alles wat met elektra te maken heeft. Fred: “Bijvoorbeeld de wisselverwarming en het onderhoud van de gelijkrichterstations. Dat zijn een soort transformatorhuisjes, zowel voor tram als metro, die stroom zo omzetten dat het voor onze voertuigen gebruikt kan worden.” Bovendien onderhouden ze natuurlijk de bovenleiding, die slijt door gebruik. Bij een diameter van 7,6 millimeter moeten de leidingen vervangen worden. Ze gaan gemiddeld vijftien tot twintig jaar mee, maar op sommige drukke trajecten maar tien jaar. “En vergeet ook niet hoe vaak bovenleiding door werkzaamheden stukgetrokken wordt”, stelt Richard. “Het is steeds drukker in de stad. Deze week heb ik de eerste drie dagen al vier keer de bovenleiding moeten repareren.” Ondanks de drukte en het zware werk zijn de twee heren blij met hun baan. Fred: “Wat is nou mooier dan de vrijheid hebben en ervoor te zorgen dat alles in de stad op orde is?”

Interesse in deze uitdagende functie? Kijk dan snel naar de vacature; servicemonteur Energie

Show your pride, enjoy the ride!

Amsterdam maakt zich op voor de jaarlijkse Pride Amsterdam. Van 29 juli tot en met 6 augustus 2017 is het weer zover. Negen dagen feest en met elkaar diversiteit omarmen. Als dé stadsvervoerder van Amsterdam laten we ook dit jaar onze betrokkenheid bij dit evenement zien.

We verbinden Amsterdam met de bewoners, bezoekers en mensen die hier werken en studeren. Iedereen is welkom in ons vervoer. We horen bij een van de beste werkgevers van Amsterdam, waar collega’s werken die met hun achtergrond, nationaliteit, leeftijd of geaardheid, een prachtige afspiegeling vormen van deze stad. Daar zijn we trots op!

 Die trots en aandacht voor diversiteit willen we graag overbrengen op Amsterdam. Op zaterdag 29 juli 2017 onthullen we daarom een speciale tram die volledig in een Pride-themajasje is gestoken. Onder het motto: ‘Show your pride, enjoy the ride!’ vervoeren we onze reizigers in de meest kleurrijke tram van het land. Kom je de tram tegen, maak een foto en plaats hem online met hashtag #GayVB en wij delen hem op onze social media kanalen.

Je kunt onze kleurrijke #GayVB tram tot en met 18 augustus op wisselende lijnen tegenkomen.
Op de websites van de gemeente Amsterdam en Pride Amsterdam kun je alle informatie over het evenement en programma vinden.

 

GVB heeft het “Beste Werkgevers Keurmerk” behaald.

Beste Werkgevers van Effectory en Intermediair is Nederlands grootste en meest betrouwbare keurmerk voor goed werkgeverschap. Jaarlijks beoordelen meer dan 400.000 medewerkers meer dan 300 werkgevers. GVB heeft het “Beste Werkgevers Keurmerk”(met twee sterren!) behaald: volgens de beoordeling scoort GVB boven het branchegemiddelde. Met dit keurmerk tonen wij aan dat GVB als werkgever goed in contact staan met onze medewerkers en ieders kennis en kunde benutten om van binnenuit te verbeteren. Daarmee staat GVB in de lijst van Beste Werkgevers van Nederland!

GVB Diemen

GVB Diemen : Hier wordt het groot onderhoud, revisie en grote reparaties verricht aan het tram- en metromaterieel. Meer weten? Bekijk de film.

 

 

GVB wint de HR Proffie 2016 – dé HR prijs voor het beste beleid van 2016

GVB heeft op dinsdag 4 april 2017 uit handen van de vakjury de HR Proffie 2016 in ontvangst mogen nemen. De HR Proffie wordt uitgereikt aan de organisatie die in 2016 het beste HR-beleid van Nederland heeft uitgevoerd. Deze prijs onderstreept het belang van inspirerend en doeltreffend HR-beleid voor een succesvolle organisatie.

De jury was positief verrast over GVB. Men vond de organisatie prettig, open en modern. Het HR beleid van GVB is indrukwekkend en wordt consistent doorgevoerd binnen de gehele organisatie. Het HR beleid is goed ingespeeld op de interne en externe ontwikkelingen waar GVB voor staat. Zo wordt elke challenge omgezet in een opportunity om het bedrijf verder te laten ontwikkelen. GVB heeft de ambitie om de beste openbaar vervoerder van Nederland te worden. Dat betekent veel in een stad die groeit, met ook heel veel toeristen in het OV. Hospitality is daarmee een kernpunt geworden in het HR beleid. Daarnaast vervult GVB een grote maatschappelijke rol in Amsterdam. Als één van de grootste werkgevers in Amsterdam wil GVB dat haar personeelsbestand een goede afspiegeling is van de bevolking. GVB wil behoren tot de 5 beste werkgevers van Amsterdam. Daarnaast heeft GVB als doel het OV in Amsterdam veiliger, sneller en groener te maken.

De HR Proffie wordt sinds 2004 uitgereikt door een vakjury die bestaat uit vooraanstaande Nederlandse HR-professionals.

Komst Noord/Zuidlijn.

Met de komst van de Noord/Zuidlijn verandert het hele ov-netwerk: onder- en bovengronds. Een hele operatie. Deze week dienden we het plan in voor het nieuwe ov-net. In het filmpje wordt in 1,5 minuut de kern van het plan getoond.

 

 

 

Vragen over je ov-chipkaart?

Conducteurs van GVB hebben vanaf vandaag de antwoorden op zak! Met de mobile device geeft de conducteur inzicht in je OV transacties en bieden de verschillende apps op het apparaat extra informatie. De apps zijn niet te downloaden. Het is alleen voor GVB personeelsleden die ov-chipkaarten uitlezen (bv personeel van de tram/ bus en/of kaart controleurs).

vragen-over-je-ov-chipkaart-3-10-2016

Nieuwe GVB 15G trams.

Primeur vandaag: de eerste beelden van onze nieuwe 15G trams! Vanaf de tweede helft van 2019 kun je ze tegenkomen op straat. De tram wordt zoveel mogelijk opgebouwd uit duurzame materialen en is voor circa 92% recyclebaar en gaat bovendien zuinig om met energie. De kleur en inrichting is op dit moment nog niet definitief. Volgend jaar willen we onze reizigers, belanghebbenden en andere geïnteresseerden laten kennismaken met de nieuwe tram. Dan komt er een zogenoemde mock-up op ware grootte. Een mooie kans om de tram te ervaren en een mening te geven over de laatste keuzes op het gebied van bijvoorbeeld interieur, inrichting en toegankelijkheid voor de reiziger.

nieuwe-15g-trams-30-9-2016-1