Organisatiestructuur

GVB is een groot en divers bedrijf. We verzorgen het openbaar vervoer in de hoofdstad en de veerdiensten over het IJ en Noordzeekanaal. Ook zijn we verantwoordelijk voor de sociale veiligheid in en rond het OV en beheren en onderhouden we de railinfrastructuur voor metro en tram. Binnen GVB zijn er drie sectoren: Algemeen, Financiën, Techniek & Operatie. Deze vormen de basis voor onze organisatiestructuur.

In totaal werken er ongeveer 5.000 medewerkers, uitzendkrachten en externen bij GVB. De algemeen directeur (CEO) financieel directeur (CFO) en de directeur Techniek & Operatie (COO) vormen samen de statutaire directie. Ieder directielid heeft eigen aandachtsgebieden en stuurt afdelingen aan.

GVB is een naamloze vennootschap: GVB Holding NV. Daarnaast zijn er dochterondernemingen:

  • Exploitatie BV: openbaar vervoer per bus, tram en metro in de Concessie Amsterdam, beheer en onderhoud voertuigen.
  • Veren BV: exploitatie van de veren over het IJ en Noordzeekanaal, beheer en onderhoud van de veren, ponten en infrastructuur.
  • Activa BV: beheer strategische bedrijfsmiddelen, waaronder metro’s, trams, bussen, werkplaatsen en het OV-chipkaartsysteem.
  • Infra BV: beheer en onderhoud railinfrastructuur metro en tram.
  • Stations Retail & Ontwikkeling BV: ontwikkeling en exploitatie commerciële activiteiten op metrostations, bijdragen aan de verblijfskwaliteit op de Amsterdamse metrostations.
  • Commercieel Vervoer BV: personenvervoer als aanvulling op het openbaar vervoer. Een voorbeeld is de Gelderlandpleinlijn, die in publiek-private samenwerking tot stand is gekomen.