Vervoer en Veiligheid

Op welke afdeling binnen Vervoer en Veiligheid kan ik het beste aan de slag?

Onder Vervoer en Veiligheid vallen de volgende afdelingen:

  • Bus
  • Tram
  • Metro
  • Veren
  • Service en Veiligheid
  • Communicatiecentrum vervoer (CCV)
  • Observatie en communicatie centrum (OCC)

Deze afdelingen zorgen er samen voor veilig openbaar vervoer in Amsterdam e.o.

Wil je werken als trambestuurder, buschauffeur of metrobestuurder? Bekijk de vacatures van GVB bij onze uitzendpartner Olympia.

Mercedes Citaro VDL Citea bussen GVB Amsterdam assets

Bus

De afdeling Bus is verantwoordelijk voor kwalitatief hoogwaardig busvervoer. Met ruim 700 personenvervoerders en ca. 214 bussen op 36 buslijnen op de dag en 11 buslijnen in de nacht zorgen de buschauffeurs voor kwalitatief hoog busvervoer. Met een 24-uurs dekking in Amsterdam. Er wordt gereden vanuit drie units: West, Zuid en Noord. Sinds kort rijden onze chauffeurs ook met elektrische bussen in onze mooie stad.

De ambitie van GVB Bus is:

“Bus gaat voor verbinding. Onze overtuiging is, dat als we met plezier in ons werk en verbinding met elkaar ons werk doen, we in staat zijn met andere afdelingen van GVB oplossingen te bedenken waar onze reizigers gelukkig van worden. Iedereen levert vanuit zijn specifieke rol en met zijn eigen persoonlijkheid een duidelijke bijdrage aan het geheel. Dat is wat ons succesvol maakt”.

GVM Amsterdam

Tram

Je zou het niet zeggen, maar 216 tramstellen doorkruisen Amsterdam. Iedere dag weer. In alle trams zit een bestuurder, in heel veel trams is ook nog een conducteur aanwezig. En, net als bij metro’s en bussen, moeten de trams betrouwbaar, frequent, snel en veilig zijn. De afdeling Tram, met trambestuurders, conducteurs, teammanagers, unitmanagers, opleiders, en personeelsplanners, zorgen daarvoor. Iedereen binnen tram levert, op eigen manier, een duidelijke bijdrage aan ons openbaar vervoer.

Dankzij drie State of the Art simulatoren worden toekomstige trambestuurders nog beter opgeleid tot succesvolle personenvervoerders door ons eigen Opleiding Centrum Tram (OCT) in de Havenstraat.

We onderhouden zelf het rails en de voertuigen. De afdeling Railmaterieel onderhoudt de trams. De rails wordt onderhouden door de afdeling Railservices.

Metro

Zo’n 1000 passagiers vervoeren in een metro van 116 meter lang en 192 ton zwaar. Hoe cool is dat? En dat is precies wat een personenvervoerder Metro bij GVB doet. Een metrobestuurder zorgt ervoor dat onze passagiers veilig van A naar B gebracht worden. Op tijd en volgens rooster tussen 05.00 uur en 02.00 uur. Als bestuurder ben je inzetbaar op alle 5 metrolijnen, die vanaf een van 6 de metrovestigingen in Amsterdam hun route rijden.  Er is dus veel afwisseling. Elke dag is anders.

Geniet je van afwisseling en verantwoordelijkheid? Hou je van de zelfstandigheid in deze functie en neem je onze reizigers altijd als vertrekpunt voor nog betere service? Dan past deze functie jou net zo goed als onze nette bedrijfskleding!

 

Communicatie Centrum Vervoer (CVV)

De afdeling CCV is de centrale verkeersleiding van GVB. Het CCV regisseert en ondersteunt de uitvoering van het vervoer “ op straat” zodat de dienstregeling zo optimaal en zo veilig mogelijk wordt uitgevoerd. En dit alles met de juiste dienstverlening aan de reizigers en onze eigen medewerkers. Afhandelen van incidenten, storingen, calamiteiten en evenementen is hier een belangrijk onderdeel van. Het CCV zorgt ook voor de juiste informatie richting de reizigers.

En spannend: de afdeling CCV zorgt de juiste spanning op het juiste moment op de metrobaan en het afschakelen bij calamiteiten of onveilige situaties.

OCC

De Observatie en Communicatie Centrale (OCC) is een onderdeel van de afdeling CCV. De OCC draagt bij aan het verhogen van de sociale veiligheid en het borgen van de veiligheid en het welzijn van de reizigers binnen het metronet en de GVB medewerkers werkzaam op het metronet, dit voornamelijk via het cameratoezicht op afstand.

Veren

Met 9 prachtige pontveren voert GVB 5 veerdiensten uit over het IJ. Vooral langzaam verkeer zoals voetgangers, fietsen, brommers en invalidenvoertuigen maken gebruik van deze verbinding. Met onder andere schippers, monteurs en planners, beheert en onderhoudt deze afdeling de veren en de kades plant De Veren de dienstregeling. uit en vervoeren natuurlijk  veilig “overzetten” van de passagiers en alles wat daarbij komt kijken. De ambitie van de Veren is:

“Het verzorgen van al het collectieve personenvervoer op het Noordzeekanaal en het IJ tussen de sluizen van IJmuiden en de Oranjesluizen. We willen daarmee een goede en prettige aanvulling bieden op Bus, Tram en Metro. Dat maakt Veren tot een volwaardig onderdeel van GVB. Onze overtuiging is dat als we met plezier in ons werk en verbinding met elkaar ons werk doen, we in staat zijn met andere afdelingen van GVB oplossingen te bedenken waar onze reizigers gelukkig van worden. Iedereen levert vanuit zijn specifieke rol en met zijn eigen persoonlijkheid een duidelijke bijdrage aan het geheel. Dat is wat ons succesvol maakt.”

GVB Amsterdam Handhaving

Service en Veiligheid

Een veilig gevoel en een veilige reis voor reizigers en medewerkers. Niet alleen in bussen, trams en metro’s maar ook op de perrons en bij de haltes. Daar zorgt de afdeling Service & Veiligheid (S&V) voor.

Bij S&V werken ruim 100 vaste en tijdelijke medewerkers in de functie van Senior handhaver of handhaver wet personenvervoer. De medewerkers zijn verdeeld over vier ploegen, die 24 uur per dag in touw zijn. Een aantal hoofdtaken zijn kaartcontrole, zowel in uniform als in burger, eerste opvang van medewerkers en coördinatie noodplannen bij calamiteiten assistentiesurveillance. Elke ploeg heeft een teammanager.

Service & Veiligheid werkt veel samen met andere GVB afdelingen, maar ook met politie, brandweer, GGD en Stadstoezicht. Bij Service & Veiligheid werken o.a. servicemedewerkers, handhavers en teammanagers.

Chawan Mohammad

Kom in contact met ons

Kom jij ons team versterken?

Zie jij jezelf werken in de Vervoer en Veiligheid bij GVB? Of heb je nog vragen? Neem dan contact op met Chawan.

Chawan Mohammad

Chawan Mohammad

Recruiter Exploitatie & Management