Bibi
Bibi

Pontwachter/ Schipper in opleiding

Vervoer

“Het is prachtig om straks op de pont te mogen werken als schipper”

Op dit moment ben ik nog pontwachter, maar ik hoop in 2024 als schipper aan de slag te kunnen. Tijdens de coronaperiode werkte ik als uitzendkracht op de tram. Vanwege corona was er even geen werk meer voor uitzendkrachten. Toen heb ik een tijdje thuisgezeten, ook om mijn kinderen thuis les te geven. 

Op een gegeven moment kreeg ik de kans om mondkapjes te controleren bij de veerponten van GVB. Ik vond het heel leuk om daar te komen. Ik keek naar de schippers en dacht: dat wil ik ook, dit lijkt me wel wat. Zo’n grote pont besturen. Zo is het balletje gaan rollen.

In opleiding om schipper te worden

Ik ben gaan informeren bij mensen hoe ik hier kon komen. Dat kon op dat moment alleen via het maritiem uitzendbureau. Daar hoorde ik wat ik allemaal moest halen. Als er plek zou zijn, zouden ze me meteen bellen. In die tijd heb ik op advies van GVB mijn klein vaarbewijs 1 en 2 gehaald. Uiteindelijk hoorde ik in augustus 2020 dat ik kon beginnen via het uitzendbureau. Ik was zo blij en wilde heel graag de vierjarige opleiding tot schipper volgen. Corona heeft dus wel iets goeds voortgebracht, want nu ben ik in opleiding om schipper te worden. 

Plek in vaste dienst

Ik begon als pontwachter, terwijl ik daarnaast de opleiding tot schipper volg. Ik vind het zo leuk en heb zoveel zin om het allemaal te leren. Binnen vier maanden heb ik mijn zes examens gehaald die je moet hebben voor de binnenvaart. Daarmee heb ik laten zien dat ik echt geïnteresseerd ben en dit werk heel graag wil doen.  

Bij GVB vonden ze het zo mooi om te zien dat ze mij een plekje in vaste dienst hebben gegeven. En inmiddels heb ik ook mijn laatste theorie-examen gedaan. 

Nog een aantal examens

Het is prachtig om straks op de pont te mogen werken als schipper. Nu vaar ik voornamelijk ‘s nachts om mijn uren te maken, die moet je maken voordat je als zelfstandig schipper aan de slag kunt gaan. Ik hoop dat, als ik al mijn papieren heb en mijn vaartijd heb gemaakt, ik zo snel mogelijk zelfstandig als schipper kan varen. Er is nog een aantal examens die ik moet halen, waaronder een radarexamen en dan nog reisvoorbereiding en reisplanning. Ik heb zoveel zelfvertrouwen gekregen dat ik denk: dit gaat mij lukken! 

Ik voel me erg geaccepteerd door de andere schippers. Als ik om me heen kijk, dan denk ik alleen: waar blijven die vrouwen? Het zou zo mooi zijn om meer vrouwen als schipper aan het werk te zien bij GVB. 

GVB Job Alert

GVB-metro_73A9187

Wil je op de hoogte gehouden worden van onze nieuwste vacatures?

Ontvang onze Job Alert
GVB-metro_73A9187