Lamfaddal
Lamfaddal

Storingsmonteur tram

Techniek

“Iedere dag begint met nieuwe uitdagingen”

Al 39 jaar ben ik werkzaam bij GVB en ik heb nog steeds veel plezier in mijn werk. Iedere dag begint met nieuwe uitdagingen. ‘s Morgens ga ik de straat op met mijn iPad om te kijken welke storingen er zijn gemeld. Het kan van alles zijn: een knipperend lampje, een microfoon die niet werkt, of een tram die midden op een kruispunt stil staat. Ik bekijk alle meldingen en plan ze in voor de dag. 

Complexe storingen 

Er zijn zoveel factoren waar je rekening mee moet houden. Soms lijkt een storing klein, maar blijkt deze complexer dan gedacht. Bijvoorbeeld, als kleine draadjes doorbranden, wordt de stroom omgeleid en kan het dagen duren voordat je het specifieke draadje hebt gevonden.  

Een andere keer kwam er een melding binnen van een kleine schakelaar die niet meer werkte. Ik ging er meteen op af. We moesten achterhalen waar het draadje van deze schakelaar zat en hoe de verbindingen liepen om het probleem op te lossen. Hiervoor kijken we niet alleen in de tram zelf, maar gebruiken we ook de tekeningen waarop alle kabels en draden zijn uitgetekend. Door deze tekeningen te onderzoeken, kan ik bepaalde zaken uitsluiten en kom ik langzaam maar zeker bij het probleem en kan ik deze uiteindelijk oplossen. 

Samenwerking op de sporen 

Samenwerken met collega’s is essentieel in dit werk. Ik werk vaak samen met een collega die net zo gedreven is als ik. We gaan dan op pad naar Diemen Noord, het centrum of IJburg; overal waar trams komen. De samenwerking maakt het werk niet alleen efficiënter maar ook leuker. 

Meer dan alleen storingen 

Naast het oplossen van storingen rukken we ook uit bij ontsporingen of aanrijdingen, of als de stroomafnemers op straat kapot zijn gegaan. We zorgen ervoor dat de wagens naar de remise worden gesleept. Ook helpen we soms de brandweer als dat van ons wordt gevraagd bij zware aanrijdingen tussen trams en andere voertuigen, zoals auto’s, bussen of vrachtwagens. Deze veelzijdigheid maakt ons werk bijzonder en zorgt ervoor dat elke dag anders is. 

Na bijna vier decennia in dit vak, weet ik dat het werk als storingsmonteur nooit saai is. Elke dag brengt nieuwe uitdagingen en mogelijkheden om problemen op te lossen en samen te werken. Het is een baan die veel voldoening geeft en waar ik trots op ben. 

GVB Job Alert

GVB-metro_73A9187

Wil je op de hoogte gehouden worden van onze nieuwste vacatures?

Ontvang onze Job Alert
GVB-metro_73A9187