Stap over en kom werken als metrobestuurder bij GVB

Ben jij stressbestendig en communicatief? En vind je het fijn om veelal alleen te werken? Houd je van de reuring en de dynamiek van de stad Amsterdam en de uitdaging om jouw reizigers prettig, veilig en op tijd verder te brengen? Stap dan nu over, wij hebben een mooi voorstel voor jou! Want wat voor werk je nu ook doet, bij ons kun je direct aan de slag.

Verdien direct een goed salaris met hoge toeslagen
Werk flexibele diensten van max. 8.45 uur in een duidelijk rooster
Ervaar de unieke sfeer en dynamiek van Amsterdam
MS5A8059

Ben jij stressbestendig en communicatief? En vind je het fijn om veelal alleen te werken? Houd je van de reuring en de dynamiek van de stad Amsterdam en de uitdaging om jouw reizigers prettig, veilig en op tijd verder te brengen? Stap dan nu over, wij hebben een mooi voorstel voor jou! Want wat voor werk je nu ook doet, bij ons kun je direct aan de slag.

Verdien direct een goed salaris met hoge toeslagen
Werk flexibele diensten van max. 8.45 uur in een duidelijk rooster
Ervaar de unieke sfeer en dynamiek van Amsterdam
MS5A9909

Afwisseling en dynamiek

Jouw metro als dé ontmoetingsplek van twee geliefden. Als kortste verbinding tussen Noord en Zuid. Jij zorgt voor een filevrij uitstapje naar het Rijksmuseum, een bezoek aan oma zonder parkeerstress. Jij verbindt mensen met bestemmingen en hun verhalen.

Hoe druk het ook is, jij houdt je hoofd koel. Je zit in de rust van jouw bestuurderscabine en zorgt voor een veilige, prettige rit voor iedereen. Daarbij heb je niet alleen zicht op wat er achter je gebeurt; je houdt ook de buitenwereld scherp in de gaten. Je reageert alert op onverwachte situaties, maakt snelheid waar het kan, remt af waar het moet. Deels rijd je ondergronds, maar bovengronds geniet je van het uitzicht op ons mooie Amsterdam.

Geen dag is hetzelfde, iedere reis is anders. Ja, dit is Amsterdam. Mooier nog: dit is jouw nieuwe baan. Want jij bent metrobestuurder bij GVB!

20230307_165343

Een metrobestuurder staat nooit alleen

Als metrobestuurder werk je in je eentje op de metro. Toch werk je nooit ècht alleen. Er staat een heel team om je heen. Metrobestuurder Yinka Jan zegt hierover: “Ook al is GVB een grote organisatie, je bent geen nummer. Bestuurders, managers, planning, we kennen elkaar allemaal en dat is fijn. En ook al werk je in je eentje, de ritten zijn niet zo lang, dus je voelt je niet snel eenzaam. Ongeveer elke 35 minuten sta je op een perron en kun je even met je collega’s praten.” Wij zijn trots op dat gemeenschapsgevoel, omdat we alleen zo goed kunnen samenwerken aan een bereikbaar Amsterdam

Praktische informatie

Wil jij weten hoe de opleiding, het rooster en de diensten eruit zien als je komt werken bij GVB?

Hoe ziet het opleiding- en werkervaringstraject van een metrobestuurder eruit?
Als je als metrobestuurder bij GVB wil gaan werken, doorloop je een aantal fases:
 • Selectiefase Tijdens de selectiefase maak jij kennis met GVB en GVB met jou. Een wettelijk verplichte WLS (wet landelijk spoor), medische en psychologische keuring zijn onderdeel van de procedure. Na het succesvol doorlopen van de selectieprocedure, bieden wij je een jaarcontract aan bij Olympia. In dat jaar wordt je klaargestoomd om als allround metrobestuurder voor GVB te werken. Vanaf het begin van je opleiding krijg je salaris.
 • Opleiding In zes weken tijd leer jij de ins en outs van de metro en het besturen daarvan. Je opleiding is van maandag t/m vrijdag van 07:00 - 15:30 uur of van 16:00 - 00:30 uur.
 • Werkervaringsfase 1 Na je opleiding ga je direct diensten draaien. Je wordt op alle lijnen en tijden ingezet om ervaring op te doen. Je kunt zelf opgeven wanneer je beschikbaar bent. Bij het inroosteren wordt daar zoveel mogelijk rekening mee gehouden.  Hoe meer beschikbaarheid jij hebt, hoe meer wij je kunnen inroosteren (garantie-uren) en hoe sneller je dus werkervaring opdoet.   
 • Werkervaringsfase 2 Deze fase wordt ook de blauwe fase genoemd. Heb je na zo'n zes maanden genoeg laten zien dat je het rijden van alle lijnen en diensten onder de knie hebt? In deze fase ga je volgens het vaste GVB-rooster rijden. Je kunt kiezen voor fulltime (36 uur) of parttime (vanaf 24 uur). Het rooster is ruim van tevoren bekend en natuurlijk kun je verlof aanvragen.
 • GVB-dienstverband Bevalt het werken in het vaste rooster goed? En heb je zo'n drie tot zes maanden lang laten zien dat je dit goed kunt? Dan wil GVB graag met jou verder en bieden wij jou een dienstverband bij GVB aan. Er verandert niets in je werk of rooster, maar je hebt nu GVB als werkgever. In overleg kun je jouw contracturen of werkpakket (werkplek en lijnen) aanpassen.
Hoe ziet het rooster van een metrobestuurder in opleiding eruit?
Ga je beginnen aan je opleiding tot metrobestuurder? Gefeliciteerd en welkom! Je rooster ziet er ongeveer zo uit:
 • Week 1 t/m 3: theorie-weken maandag t/m vrijdag 07:00 tot 15:30 of 16:00 tot 00:30 uur 
 • Week 4 t/m 5: praktijk-weken maandag t/m vrijdag 07:00 tot 15:30 of 16:00 tot 00:30 uur 
 • Week 6: terugkomweek en examen maandag t/m vrijdag 07:00 tot 15:30 of 16:00 tot 00:30 uur
 
Wat zijn de werkdagen van een gediplomeerd metrobestuurder?
De werkdagen van een gediplomeerd metrobestuurder (dus na het doorlopen van je opleiding) zijn afhankelijk van het dienstverband:
 • Werk je via Olympia, dan geef je zelf door op welke dagen je beschikbaar bent en word je daarop ingedeeld. 
 • Werk je in GVB-dienstverband, dan:
  • werk je om de week een weekenddienst  
  • werk je een aantal feestdagen per jaar. Hoeveel verschilt per jaar.
Je krijgt een hogere financiële vergoeding (toeslag op je uurloon) voor het werken op feestdagen en in de weekends. 
MS5A7759

Dit neem je mee

Je hebt een groot gevoel voor verantwoordelijkheid, bent klantvriendelijk en stressbestendig. Daarnaast:

 • Heb je minimaal een mbo-3 werk- en -denkniveau;
 • Ben je tussen 1,65 en 2 meter lang;
 • Spreek je goed Nederlands en kun je goed begrijpend lezen;
 • Kom je in aanmerking voor een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG);
 • Kun je (eventueel met bril of lenzen) verkeer, kleuren en signalen uitstekend zien;
 • Heb je genoeg technisch inzicht om de opleidingsmodules Voertuigtechniek en Treinbeveiliging te volgen.

Wat bieden wij jou?

Vanwege de grote hoeveelheid reacties op de vacature van metrobestuurder geldt er geen tekenbonus meer voor deze vacature. De opleidingsplekken zijn t/m januari 2024 gevuld. Als je nu solliciteert, kom je in aanmerking voor een opleidingsplek vanaf februari 2024.

Een duidelijk rooster

Je hebt een duidelijk rooster met flexibele diensten van maximaal 8.45 uur. In je werkervaringsfase word je ingeroosterd op basis van jouw beschikbaarheid. Met deze duidelijkheid over je werktijden, kun je je werk- en privéleven goed op elkaar afstemmen.

Uitstekende beloning

Een goed salaris van €2658 – €3260 o.b.v 40 uur/week. Hier bovenop krijg je hoge toeslagen voor het werken van onregelmatige diensten en ontvang je nog 8% vakantiegeld en een 13e maand. 

Gratis opleiding

Wij leiden je gratis op voor jouw functie als metrobestuurder. Tijdens je opleiding krijg je bovendien meteen salaris uitbetaald.

Bijdrage aan Amsterdam

Amsterdam wordt steeds drukker. Het openbaar vervoer is onmisbaar om Amsterdam bereikbaar te houden. Als metrobestuurder draag jij iedere dag weer bij aan een duurzame en bereikbare stad voor iedereen.

Verbind de wereld in Amsterdam

Ieder mens heeft een eigen bestemming en brengt een eigen verhaal met zich mee. Iedere medewerker bij GVB draagt bij aan de reis die zij maken. We verzorgen dagelijks het vervoer voor honderdduizenden mensen in en rond Amsterdam. 24 uur per dag en 365 dagen per jaar. Samen verbinden we een wereld aan lijnen, verhalen en mensen.Je ziet onze bussen, metro’s, trams en veerponten. Maar wij zijn meer dan dat. Achter de schermen schuilt een dynamische wereld waarin onze medewerkers in allerlei rollen ervoor zorgen dat de stad bereikbaar blijft. Als werkgever willen wij elke medewerker verbinden met onze koers: een belangrijke bijdrage leveren voor een leefbare en bereikbare stad. Ga je mee?

Kom kennismaken

Is je interesse gewekt, maar heb je nog behoefte aan wat meer informatie? Je kunt natuurlijk terecht bij onze recruiters, die je alle ins en outs van de vacature kunnen toelichten. Daarnaast organiseren wij online momenten waarbij meer verteld wordt over het werken als metrobestuurder, de selectieprocedure en de opleiding. Meld je vandaag nog aan!

Kennismaken
MS5A9939

Is GVB jouw volgende bestemming?

Vul je gegevens in. Wij nemen binnen twee werkdagen contact met je op. Goed om te weten: voor de werving en selectie van onze buschauffeurs werken wij samen met Olympia. Je krijgt gelijk een jaarcontract bij hen. Tijdens dat jaar kijken we of het van beide kanten bevalt. Is dat zo, dan kun je een dienstverband bij ons krijgen.

Vul het sollicitatieformulier in

Laat je gegevens achter via het formulier op deze website en houd je telefoon en e-mail in de gaten.

Telefoongesprek

Wij bellen je binnen maximaal twee werkdagen op. Dan bespreken we de vacature en de sollicitatieprocedure en beantwoorden we je eerste vragen. Dan maken we een afspraak om persoonlijk kennis te maken. Het kan zijn dat we je vragen thuis een paar online tests te doen om een beeld te hebben van jouw competenties en vaardigheden.

Kennismakingsgesprek

We hebben een afspraak op een van onze locaties of een locatie van Olympia. Tijdens dit gesprek vertellen we je nog meer over het werken als trambestuurder bij GVB en het opleidingstraject dat daaraan voorafgaat. We nemen jouw kennis en werkervaring door en eventueel de uitslag van de test die je thuis gedaan hebt. Het kan zijn dat we je vragen nog een aantal tests te doen om een goede inschatting te kunnen doen van wat nodig is om jou voor te bereiden op het werk.

Selectiedag

Tijdens de selectiedag kom jij met andere kandidaten op een van onze locaties. Je krijgt een presentatie over de metro en GVB. Dan doe je een korte persoonlijk veiligheidscursus, zodat je daarna op de baan mag komen. Vervolgens ga je een keer zelf de metro besturen met een instructeur. Na het rijden doen we nog een communicatieoefening en we sluiten af met een 'klikgesprek'.

Wettelijk verplichte tests en medische en psychologische keuring

Wij zijn wettelijk verplicht onze bestuurders te testen op een aantal zaken en een medische en psychologische test te laten doen. Dit gebeurt door een onafhankelijke organisatie op een externe locatie.

Arbeidsvoorwaarden

We maken afspraken over jouw contract, arbeidsvoorwaarden en opleiding en spreken een startdatum af.

Interne opleiding en start rijden voor GVB

Je doorloopt de gratis opleiding tot metrobestuurder en dan start je werkervaringsfase. Tijdens je opleiding krijg je al salaris.

Heb je een vraag?

Heb je nog vragen over deze functie? De recruiters van Olympia helpen je graag verder. Bel naar 020-3544888 of mail naar [email protected]

Olympia Inhouse GVB afbeelding
Olympia Inhouse GVB
Recruitment Vervoer

Meer weten?

Stel hier al je vragen

Hoe en hoe snel nemen jullie contact op als ik solliciteer?
We reageren in principe binnen 1 of 2 werkdagen op je sollicitatie, maximaal een werkweek. Je wordt gebeld door een GVB'er en/of recruiter. Houd je telefoon dus goed in de gaten. Als we je niet te pakken krijgen, spreken we een voicemailbericht in of sturen we een e-mail of berichtje/WhatsApp. Let dus ook op of je een tekst-, voicemail of e-mailbericht hebt ontvangen.
Hoelang duurt het voordat ik kan starten als bestuurder/chauffeur?
De lengte van de selectieprocedure verschilt. Over het algemeen duurt het 1 à 2 maanden van het moment van solliciteren tot de start de opleiding bij GVB en daarmee het dienstverband. Maar dat kan soms ook sneller gaan.
Heb ik een rijbewijs nodig om te beginnen als tram-, metrobestuurder of buschauffeur?
 • Om te beginnen als tram-, en metrobestuurder heb je geen rijbewijs nodig. Je krijgt bij ons de gratis opleiding tot bestuurder.
 • Om te kunnen beginnen als buschauffeur heb je wel je rijbewijs B nodig. Bij ons haal je dan gratis je rijbewijs D.
Krijg ik salaris tijdens de opleiding als bestuurder of chauffeur?
Ja, je krijg tijdens de opleiding salaris. Er kan bij Olympia gekozen worden voor een wekelijkse of vier wekelijkse uitbetaling. Specifiek voor de periode van de opleiding rijbewijs D gelden andere regels. In deze periode ontvang je voor vijf weken een vergoeding die gelijk staat aan 28 normale uren per week.
Nemen jullie ook 65+'ers aan in vervoersfuncties?
Jazeker, als jij over de gevraagde competenties en vaardigheden beschikt en gemotiveerd bent om in het OV te werken, ben je van harte welkom om bij ons te komen werken. Er werken verschillende mensen die de pensioengerechtigde leeftijd al bereikt hebben bij ons, vaak in een parttime constructie via Olympia, zodat zij zelf kunnen aangeven wanneer zij werken en wanneer niet. Lees bijvoorbeeld het verhaal van Ger.
Kan ik 40 uur/week werken als bestuurder of chauffeur?
Als je via Olympia werkt, dan krijg je een urengarantie van 32 uur per week. Het is wel mogelijk om meer dan 32 uur per week te werken, zolang er voldoende diensten beschikbaar zijn die passen bij jouw beschikbaarheid. Bij een GVB-dienstverband is fulltime 36 uur/week.
Kan ik parttime werken in een vervoersfunctie?
Ja. Als je via Olympia werkt kun je in allerlei constructies parttime werken, ook minder dan 24 uur/week. Bij een GVB-dienstverband kun je parttime werken vanaf 24 uur/week. Onze opleidingen zijn wel fulltime.
Kan ik als bestuurder of chauffeur direct in dienst komen bij GVB?
Een buschauffeur met rijbewijs D en minimaal twee jaar werkervaring kan direct in dienst komen bij GVB. Voor de functies tram- en metrobestuurder en een buschauffeur in opleiding geldt dat je begint met een jaar in dienst bij Olympia. In dat jaar word je opgeleid en leren we elkaar kennen. Als het dat jaar van beide kanten bevalt, biedt GVB je een dienstverband aan.
Hoelang moet ik in een vervoersfunctie werken via Olympia voordat ik over kan naar GVB?
Over het algemeen werk je het eerste jaar als bestuurder of chauffeur via Olympia. Dat jaar gebruiken we om je de kneepjes van het vak te leren en om elkaar te leren kennen. Als het van beide kanten bevalt en je wil 24 uur of meer werken, dan biedt GVB je een dienstverband aan. Ervaren buschauffeurs met drie jaar of meer werkervaring kunnen al direct in dienst komen bij GVB.
Kan ik ook in een combifunctie bus, tram en/of metro werken?
Het is op dit moment niet mogelijk om als bestuurder/chauffeur voor verschillende voertuigen te werken, wel kan je doorstromen van het een naar het ander. Momenteel onderzoeken we wel of we op een later moment een combifunctie kunnen aanbieden.
Kom ik op vaste locaties/lijnen te werken als bestuurder/chauffeur?
Als je via Olympia werkt werk je op verschillende lijnen en vanuit verschillende startlocaties. Als je doorstroomt naar GVB-diensten, kun je kiezen tussen vaste lijnen en reservediensten, waarbij je op verschillende lijnen werkt. We vragen ook als je op een vaste lijn werkt wel om flexibiliteit als er ingesprongen moet worden op een andere lijn dan je normaal gesproken werkt.
Hebben jullie ook pendelbusjes naar startlocaties voor vervoersfuncties?
Nee, we verwachten dat je zelf het vervoer regelt naar je startlocatie.
Waarom moet ik tussen de 1,65 en 2 meter zijn?

In verband met veiligheidseisen en om ervoor te zorgen dat jij altijd in een juiste, ergonomische houding kunt werken.

GVB Job Alert

GVB-metro_73A9187

Wil je op de hoogte gehouden worden van onze nieuwste vacatures?

Ontvang onze Job Alert
GVB-metro_73A9187