Martijn
Martijn

Tramconducteur

Vervoer

“Ik zie mezelf als de gastheer van de tram”

“Als ik had geweten dat het zo leuk zou zijn, was ik veel eerder conducteur geworden. Dit is écht de mooiste baan die ik ooit heb gehad. Ik vind het als rasechte Amsterdammer geweldig om de hele dag door ‘mijn stad’ te rijden. Soms lijkt het net of ik een auto met chauffeur heb.  

Omdat ik vanuit mijn cabine de reizigers ontvang, zie ik mezelf als de gastheer van de tram. Ik verkoop kaartjes, let erop dat iedereen netjes in- en uitcheckt en zorg voor de doorstroming in de tram. Daarnaast geef ik toeristische tips of reisadvies. Natuurlijk ben ik er ook om te helpen. Bijvoorbeeld als reizigers met een rolstoel of kinderwagen de tram in willen.  

Dit werk heeft me geleerd dat je met een klein gebaar veel kunt betekenen voor een ander. Een glimlach of een grapje doet wonderen als iemand op een regenachtige dag chagrijnig instapt. En oudere reizigers met een rollator waarderen het ontzettend als je ze helpt met instappen. De dankbaarheid die ik daarvoor terugkrijg en de leuke contacten met reizigers zorgen ervoor dat ik elke dag met een goed gevoel thuiskom. Dat viel mijn vrouw ook op. ‘Jij komt veel gelukkiger thuis van je werk dan ik’, zei ze. Inmiddels is ze ook tramconducteur. 

Deejaybooth 

Ik probeer van elke dag een feestje te maken. Soms zelfs letterlijk. Laatst raakte ik aan de praat met een paar toeristen. Ze vroegen me of ik leuk werk had. ‘Fantastisch’, zei ik. ‘Ik zit de hele dag in een deejaybooth’. Vervolgens maakte ik scratchgeluiden in de microfoon en ik liet de lampjes boven de servicebalie knipperen. De hele tram moest lachen. Later zag ik mezelf terug op Facebook, want die toeristen hadden alles gefilmd. 

Voor dit werk is het belangrijk dat je sociaal bent en dat je je goed kunt inleven in anderen. Sinds ik als tramconducteur werk, is mijn mensenkennis met sprongen vooruitgegaan. Ik kan mensen goed ‘lezen’ en weet daardoor waar ze behoefte aan hebben. Hulp, een gezellig praatje of juist alleen een vriendelijk knikje en verder geen gedoe.  

Warm bad 

Ik ben erg blij met GVB als werkgever. Het is een stabiel en servicegericht bedrijf, waar fijne mensen werken. Ik heb fantastische collega’s die altijd in zijn voor een praatje of een lolletje. Daardoor ga ik met plezier naar mijn werk. 2 jaar geleden ben ik in een warm bad gestapt en het water voelt nog steeds heerlijk aan. Voorlopig blijf ik lekker zitten.” 

GVB Job Alert

GVB-metro_73A9187

Wil je op de hoogte gehouden worden van onze nieuwste vacatures?

Ontvang onze Job Alert
GVB-metro_73A9187