Rocky
Rocky

Trambestuurder

Vervoer

“Ook vroege en late diensten hebben hun charme”

Met z’n 16 jaar ervaring mag trambestuurder Rocky zich een oudgediende noemen. Ooit werkte hij bij een verzekeringsmaatschappij, maar dat was niets voor hem. “Ik zit niet graag hele dagen op kantoor. In de tram ben ik eigen baas. Als ik mijn werk goed doe, heb ik verder met niemand iets te maken. Die vrijheid zorgt ervoor dat ik elke dag met plezier naar mijn werk ga.” 

Mensen vragen hem weleens of het niet saai is om de hele dag van A naar B te rijden. Gelukkig heeft hij daar geen last van. “Amsterdam is een levendige stad, waar van alles gebeurt. Auto’s, fietsers en voetgangers krioelen door elkaar. Soms kom je ogen en oren tekort. Daarnaast zijn er regelmatig omleidingen. Bijvoorbeeld tijdens grote evenementen of als er aan de weg wordt gewerkt. Je moet dus altijd alert zijn.” 

Canadese toeristen 

Lijn 2 is Rocky’s vaste lijn. “Die gaat van Amsterdam CS naar Nieuw-Sloten”, vertelt hij. “Laatst stapten er 2 vrouwen in die tot het eindpunt bleven zitten. Daar raakte ik met ze in gesprek. Ze vertelden dat ze uit Canada kwamen en dat ze zin hadden in een toeristisch ritje. Dan zit je natuurlijk goed in lijn 2, want die rijdt dwars door de binnenstad. Ik raadde ze aan om naar de Dappermarkt en Artis te gaan en legde uit hoe ze daar moesten komen. Daar waren ze hartstikke blij mee. Zulke contacten maken mijn werk leuk.” 

Rocky draait regelmatig TB-diensten. “TB betekent ‘ter beschikking’”, legt hij uit. “Dan ben ik inzetbaar voor lijnen die niet genoeg bestuurders hebben. Tijdens deze diensten rijd ik op andere trajecten en kom ik collega’s tegen die ik niet zo vaak zie. Ik vind het altijd erg gezellig om even bij te praten in het eindpunthuisje tijdens de pauze. Er werken veel fijne mensen bij GVB en de sfeer op het werk is altijd goed. Dat is ook een van de redenen waarom ik het nog steeds naar mijn zin heb.”  

Vroege en late diensten 

Dat trambestuurder geen 9-tot-5-baan is, vindt Rocky helemaal niet erg. “Ook vroege en late diensten hebben hun charme. Ik vind het leuk om mensen op zaterdagavond naar het Leidseplein te brengen. Er hangt dan een bruisende sfeer in de stad, waar ik zelf ook vrolijk van word. Maar waar ik het meest van geniet, zijn de vroege diensten waarbij ik Amsterdam zie ontwaken. Eerst is het nog rustig op straat, maar langzaamaan wordt het steeds drukker. Als ik dan ook nog de zon zie opkomen boven de stad, kan mijn dag niet meer stuk. Mooier wordt het niet!”  

GVB Job Alert

GVB-metro_73A9187

Wil je op de hoogte gehouden worden van onze nieuwste vacatures?

Ontvang onze Job Alert
GVB-metro_73A9187