Stap over en kom werken als trambestuurder bij GVB

Ben jij op zoek naar een nieuwe uitdaging? Houd je van de reuring en de diversiteit van de stad Amsterdam en de uitdaging om jouw reizigers prettig, veilig en op tijd verder te brengen? Stap dan nu over, wij hebben een mooi voorstel voor jou!

Ontvang tijdelijk een tekenbonus van €1500 netto
Verdien direct een goed salaris met hoge toeslagen
Werk flexibele diensten van max. 8.45 uur in een duidelijk rooster
Ervaar de unieke sfeer en dynamiek van Amsterdam
230831-GVB-wervingscampagne-MS5A1234-lidianvanmegen-lowres

Ben jij op zoek naar een nieuwe uitdaging? Houd je van de reuring en de diversiteit van de stad Amsterdam en de uitdaging om jouw reizigers prettig, veilig en op tijd verder te brengen? Stap dan nu over, wij hebben een mooi voorstel voor jou!

Ontvang tijdelijk een tekenbonus van €1500 netto
Verdien direct een goed salaris met hoge toeslagen
Werk flexibele diensten van max. 8.45 uur in een duidelijk rooster
Ervaar de unieke sfeer en dynamiek van Amsterdam
MS5A9654

Afwisseling en dynamiek

Een knipoog voor de kleuter die verwonderd je tram binnenstapt. Een seintje geven aan de toerist die niet weet dat hij zijn bestemming al heeft bereikt. Het zijn de kleine dingen die het doen. Waar reizigers blij van worden, en waardoor jij een leuke werkdag krijgt. Misschien vind jij het met jouw klantgerichtheid heel gewoon. Onze reizigers vinden het bijzonder! Geen dag is hetzelfde, iedere reis is anders. Ja, dit is Amsterdam. Mooier nog: dit is jouw nieuwe baan. Want jij bent trambestuurder bij GVB!

Dagelijks heb je veel contact met allerlei verschillende soorten mensen. Er stappen toeristen, forensen, scholieren, dagjesmensen met diverse achtergronden en leeftijden. Allemaal onderweg naar hun eigen bestemming. En jij helpt hen daar te komen. Dat doe je op een gastvrije en vriendelijke manier, waarbij je je natuurlijk professioneel opstelt, maar er voldoende ruimte is voor een persoonlijke noot.

MS5A1256 copy

Een trambestuurder staat nooit alleen

Als trambestuurder werk je nooit ècht alleen. Vaak werk je samen met een tramconducteur. Samen zijn jullie een team en zorgen jullie ervoor dat de reis soepel verloopt. Daarnaast staat er een heel team naast je. Denk dan aan de verkeersleiding, het teammanagement, planners en natuurlijk ook andere collega-trambestuurders en -conducteurs. Die ontmoet je op de weg en tijdens je pauzes in een van de ‘eindpunten’ in de stad. We zijn trots op deze teamspirit, waardoor we met veel plezier samenwerken aan een bereikbaar Amsterdam.

 

 

Praktische informatie

Wil jij weten hoe de opleiding, het rooster en de diensten eruit zien als je komt werken bij GVB?

Hoe ziet het opleiding- en werkervaringstraject van een trambestuurder eruit?
Het traject van een trambestuurder in opleiding bij GVB is maatwerk. Afhankelijk van jouw kennis van o.a. de straten en lijnen in Amsterdam en jouw vaardigheden, doorloop je een aantal fases:
 • Selectieprocedure Tijdens de selectiefase maak jij kennis met GVB en GVB met jou. Het belangrijk dat je laat zien dat je kennis hebt van de stad Amsterdam met de straten en lijnen en dat je goed om kunt gaan met mensen. Een wettelijk verplichte WLS (wet landelijk spoor), medische en psychologische keuring zijn onderdeel van de procedure. Soms zien we tijdens het selectieproces dat je wat meer tijd nodig hebt om trambestuurder te worden, dan bekijken we wat wél mogelijk is. Bijvoorbeeld een tijdelijke tussenstap waarbij je eerst als conducteur start en daarna doorstroomt naar bestuurder.
 • Opleiding tot trambestuurder Het eerste jaar word je klaargestoomd om als allround trambestuurder voor GVB te werken. We bieden je voor het eerste jaar een jaarcontract via Olympia. Vanaf het begin van je opleiding krijg je salaris. In de eerste ca acht weken volg je de opleiding tot volwaardige bestuurder.  Natuurlijk leer je de tram te besturen. Maar dat is zeker niet alles. Je leert Amsterdam nog beter kennen, hoe om te gaan met reizigers, de techniek van de verschillende tramtypes, hoe het spoor en de wissels werken en hoe te handelen bij calamiteiten. Je opleiding is in principe van maandag t/m vrijdag. De ene week heb je vroege dienst (07.30- 15.30) en de andere week late dienst (15.30 - 23.30 uur). Naast de praktijklessen heb je ook huiswerk, bijvoorbeeld over het werken met wissels en de kennis van de lijnen en de verschillende tramtypes leren bedienen.
 • Werkervaringsfase 1 Na het afronden van je opleiding, kom je in de zogenaamde flexpool terecht. Je kunt zelf opgeven wanneer je beschikbaar bent. Bij het inroosteren wordt daar zoveel mogelijk rekening mee gehouden.  Hoe meer beschikbaarheid jij hebt, hoe meer wij je kunnen inroosteren (garantie-uren) en hoe sneller je dus werkervaring opdoet.   
 • Werkervaringsfase 2 Na je eerste half jaar ga je over in de zogenaamde blauwe fase genoemd. Heb je genoeg laten zien dat je het rijden van alle lijnen en diensten onder de knie hebt? In deze fase ga je volgens het vaste GVB-rooster rijden. Je kunt kiezen voor fulltime (36 uur) of parttime (vanaf 24 uur). Het rooster is ruim van tevoren bekend en natuurlijk kun je verlof aanvragen.
 • GVB-dienstverband Bevalt het werken in het vaste rooster goed? En heb je laten zien dat je dit goed kunt? Dan wil GVB graag met jou verder en bieden wij jou een dienstverband bij GVB aan. Er verandert niets in je werk of rooster, maar je hebt nu GVB als werkgever. In overleg kun je jouw contracturen of werkpakket (werkplek en lijnen) aanpassen.
Hoe ziet het rooster van een trambestuurder in opleiding eruit?
Ga je beginnen aan je opleiding tot trambestuurder? Gefeliciteerd en welkom! De duur van je opleiding is afhankelijk van je kennis en vaardigheden,  maar doorgaans zo'n negen weken. De opleiding is in principe van maandag t/m vrijdag van 7:30-16:00 uur met soms een vroege of juist late dienst. Maar ook hier is, in overleg, maatwerk mogelijk, bijvoorbeeld in de avonden en weekends.
Wat zijn de werktijden van een gediplomeerd trambestuurder?
Als gediplomeerd trambestuurder (dus na het doorlopen van je opleiding) kun je overdag tussen 05:15 uur en 01:30 uur ingeroosterd worden. Er zijn geen nachtdiensten. Een dienst duurt minimaal 4:45 uur en maximaal 8:45 uur. Soms word je ingedeeld op een gebroken dienst. Dat betekent dat je twee keer op één dag spitsdienst rijdt. Dit wordt tot het minimum beperkt. 
MS5A9753

Dit neem je mee

Je hebt een groot gevoel voor verantwoordelijkheid, doorzettingsvermogen en je bent stressbestendig. Daarnaast:

 • Heb je minimaal mbo3- werk- en denkniveau;
 • Ben je tussen 1,65 en 2,00 meter lang;
 • Heb je kennis van de stad Amsterdam, de straten, stadsdelen en belangrijke plekken;
 • Spreek je goed Nederlands en kun je goed begrijpend lezen;
 • Kom je in aanmerking voor een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG);
 • Kun je (eventueel met bril of lenzen) verkeer, kleuren en signalen uitstekend zien.

Wat bieden wij jou

Tekenbonus

Tijdelijk bieden wij je voor de functie van trambestuurder een tekenbonus van €1500 netto (onder voorwaarden)

Een duidelijk rooster

Je hebt een duidelijk rooster met flexibele diensten van maximaal 8.45 uur. In je werkervaringsfase word je ingeroosterd op basis van jouw beschikbaarheid. Met deze duidelijkheid over je werktijden, kun je je werk- en privéleven goed op elkaar afstemmen.

Een uitstekende beloning

Een goed salaris van €2.658,- – €3.260,- o.b.v 40 uur/week. Hier bovenop krijg je flinke toeslagen voor het werken van onregelmatige diensten en ontvang je nog 8% vakantiegeld en een 13e maand. 

Bijdrage aan Amsterdam

Amsterdam wordt steeds drukker. Het openbaar vervoer is onmisbaar om Amsterdam bereikbaar te houden. Als trambestuurder draag jij iedere dag weer bij aan een duurzame en bereikbare stad voor iedereen.

Verbind de wereld in Amsterdam

Ieder mens heeft een eigen bestemming en brengt een eigen verhaal met zich mee. Iedere medewerker bij GVB draagt bij aan de reis die zij maken. We verzorgen dagelijks het vervoer voor honderdduizenden mensen in en rond Amsterdam. 24 uur per dag en 365 dagen per jaar. Samen verbinden we een wereld aan lijnen, verhalen en mensen. Je ziet onze bussen, metro’s, trams en veerponten. Maar wij zijn meer dan dat. Achter de schermen schuilt een dynamische wereld waarin onze medewerkers in allerlei rollen ervoor zorgen dat de stad bereikbaar blijft. Als werkgever willen wij elke medewerker verbinden met onze koers: een belangrijke bijdrage leveren voor een leefbare en bereikbare stad. Ga je mee?

Is GVB jouw volgende bestemming?

Is GVB jouw volgende bestemming? Vul je gegevens in. Wij nemen binnen twee werkdagen contact met je op. Goed om te weten: voor de werving en selectie van onze trambestuurders werken wij samen met Olympia. Je krijgt gelijk een jaarcontract bij hen. Tijdens dat jaar kijken we of het van beide kanten bevalt. Is dat zo, dan kun je een dienstverband bij ons krijgen.

Vul het sollicitatieformulier in

Laat je gegevens achter via het formulier op deze website en houd je telefoon en e-mail in de gaten!

Telefoongesprek

Wij bellen je binnen maximaal twee werkdagen op. Dan bespreken we de vacature en de sollicitatieprocedure en beantwoorden we je eerste vragen. Dan maken we een afspraak om persoonlijk kennis te maken. Het kan zijn dat we je vragen thuis een paar online tests te doen om jouw competenties en vaardigheden in beeld te brengen.

Kennismakingsgesprek

We hebben een afspraak op een van onze locaties of een locatie van Olympia. Tijdens dit gesprek vertellen we je nog meer over het werken als trambestuurder bij GVB en het opleidingstraject dat daaraan voorafgaat. We nemen jouw kennis en werkervaring door en eventueel de uitslag van de test die je thuis gedaan hebt. Het kan zijn dat we je vragen nog een aantal tests te doen om een goede inschatting te kunnen doen van wat nodig is om jou voor te bereiden op het werk.

Selectiedag

Tijdens de selectiedag kom jij met andere kandidaten op een van onze locaties. Je krijgt een rondleiding, er zijn verschillende kennismakingsgesprekken, we nemen jouw stads- en lijnenkennis door en je gaat rijden in een tram. Het is een interessante dag, waar je een hoop informatie tot je krijgt en wij een beeld van jou krijgen. Op basis van dat beeld bepalen wij hoe jouw vervolgtraject eruit komt te zien.

Wettelijk verplichte tests en medische en psychologische keuring

Wij zijn wettelijk verplicht onze bestuurders te testen op een aantal zaken en een medische en psychologische test te laten doen. Dit gebeurt door een onafhankelijke organisatie op een externe locatie.

Arbeidsvoorwaarden

We maken afspraken over jouw contract, arbeidsvoorwaarden en opleiding en spreken een startdatum af.

Interne opleiding en start rijden voor GVB

Je doorloopt de gratis opleiding tot trambestuurder, leert de lijnen van GVB rijden en start je werkervaringsfase. Tijdens je opleiding krijg je al salaris.

Heb je een vraag?

Heb je nog vragen over deze functie? De recruiters van Olympia helpen je graag verder. Bel naar 020-3544888 of mail naar [email protected].

Olympia Inhouse GVB afbeelding
Olympia Inhouse GVB
Recruitment Vervoer

Meer weten?

Stel hier al je vragen

Heb ik een rijbewijs nodig om te beginnen als tram-, metrobestuurder of buschauffeur?
 • Om te beginnen als tram-, en metrobestuurder heb je geen rijbewijs nodig. Je krijgt bij ons de gratis opleiding tot bestuurder.
 • Om te kunnen beginnen als buschauffeur heb je wel je rijbewijs B nodig. Bij ons haal je dan gratis je rijbewijs D.
Hoe en hoe snel nemen jullie contact op als ik solliciteer?
We reageren in principe binnen 1 of 2 werkdagen op je sollicitatie, maximaal een werkweek. Je wordt gebeld door een GVB'er en/of recruiter. Houd je telefoon dus goed in de gaten. Als we je niet te pakken krijgen, spreken we een voicemailbericht in of sturen we een e-mail of berichtje/WhatsApp. Let dus ook op of je een tekst-, voicemail of e-mailbericht hebt ontvangen.
Hoelang duurt het voordat ik kan starten als bestuurder/chauffeur?
De lengte van de selectieprocedure verschilt. Over het algemeen duurt het 1 à 2 maanden van het moment van solliciteren tot de start de opleiding bij GVB en daarmee het dienstverband. Maar dat kan soms ook sneller gaan.
Hoelang moet ik in een vervoersfunctie werken via Olympia voordat ik over kan naar GVB?
Over het algemeen werk je het eerste jaar als bestuurder of chauffeur via Olympia. Dat jaar gebruiken we om je de kneepjes van het vak te leren en om elkaar te leren kennen. Als het van beide kanten bevalt en je wil 24 uur of meer werken, dan biedt GVB je een dienstverband aan. Ervaren buschauffeurs met drie jaar of meer werkervaring kunnen al direct in dienst komen bij GVB.
Nemen jullie ook 65+'ers aan in vervoersfuncties?
Jazeker, als jij over de gevraagde competenties en vaardigheden beschikt en gemotiveerd bent om in het OV te werken, ben je van harte welkom om bij ons te komen werken. Er werken verschillende mensen die de pensioengerechtigde leeftijd al bereikt hebben bij ons, vaak in een parttime constructie via Olympia, zodat zij zelf kunnen aangeven wanneer zij werken en wanneer niet. Lees bijvoorbeeld het verhaal van Ger.
Kan ik 40 uur/week werken als bestuurder of chauffeur?
Als je via Olympia werkt, dan krijg je een urengarantie van 32 uur per week. Het is wel mogelijk om meer dan 32 uur per week te werken, zolang er voldoende diensten beschikbaar zijn die passen bij jouw beschikbaarheid. Bij een GVB-dienstverband is fulltime 36 uur/week.
Kan ik als bestuurder of chauffeur direct in dienst komen bij GVB?
Een buschauffeur met rijbewijs D en minimaal twee jaar werkervaring kan direct in dienst komen bij GVB. Voor de functies tram- en metrobestuurder en een buschauffeur in opleiding geldt dat je begint met een jaar in dienst bij Olympia. In dat jaar word je opgeleid en leren we elkaar kennen. Als het dat jaar van beide kanten bevalt, biedt GVB je een dienstverband aan.
Kan ik ook in een combifunctie bus, tram en/of metro werken?
Het is op dit moment niet mogelijk om als bestuurder/chauffeur voor verschillende voertuigen te werken, wel kan je doorstromen van het een naar het ander. Momenteel onderzoeken we wel of we op een later moment een combifunctie kunnen aanbieden.
Kan ik parttime werken in een vervoersfunctie?
Ja. Als je via Olympia werkt kun je in allerlei constructies parttime werken, ook minder dan 24 uur/week. Bij een GVB-dienstverband kun je parttime werken vanaf 24 uur/week. Onze opleidingen zijn wel fulltime.
Kom ik op vaste locaties/lijnen te werken als bestuurder/chauffeur?
Als je via Olympia werkt werk je op verschillende lijnen en vanuit verschillende startlocaties. Als je doorstroomt naar GVB-diensten, kun je kiezen tussen vaste lijnen en reservediensten, waarbij je op verschillende lijnen werkt. We vragen ook als je op een vaste lijn werkt wel om flexibiliteit als er ingesprongen moet worden op een andere lijn dan je normaal gesproken werkt.
Krijg ik salaris tijdens de opleiding als bestuurder of chauffeur?
Ja, je krijg tijdens de opleiding salaris. Er kan bij Olympia gekozen worden voor een wekelijkse of vier wekelijkse uitbetaling. Specifiek voor de periode van de opleiding rijbewijs D gelden andere regels. In deze periode ontvang je voor vijf weken een vergoeding die gelijk staat aan 28 normale uren per week.

GVB Job Alert

GVB-metro_73A9187

Wil je op de hoogte gehouden worden van onze nieuwste vacatures?

Ontvang onze Job Alert
GVB-metro_73A9187