Ingeborg
Ingeborg

Buschauffeur

Vervoer

‘Ik ben gaan zoeken naar een beroep dat altijd nodig is’

Hoe leuk is het om buschauffeur te zijn? Fantastisch, als je het aan Ingeborg vraagt. De actrice is sinds twee jaar chauffeur bij GVB, en wil dit nog lang blijven doen. ‘Ik ben nu meer onderdeel van de stad’, zegt ze.

Van acteur naar buschauffeur

Zoals voor vele anderen was corona een keerpunt in het leven. Ingeborg verzorgde als actrice al 20 jaar rollenspellen tijdens communicatietrainingen, maar door de lockdowns kon dat niet meer. ‘Ik zat dus opeens thuis. Ik dacht, jeetje, ik heb een beroep waar ik niks meer mee kan! Ik ben gaan zoeken naar de beroepen waar mensen nodig zijn. Ik kwam uit bij het vak van buschauffeur. Dat vond ik heel leuk. Tien jaar eerder had ik al eens de chauffeurs van GVB getraind op klantvriendelijkheid, en dat vond ik ontzettend leuke types. Ook vond ik de sfeer leuk. Het leek me echt iets voor mij.’

Uit het hoofd leren

In 2021 start Ingeborg met de lessen; ze haalt in twee maanden haar grootrijbewijs via 3 theorie- en 3 praktijkexamens. ‘Nadat je de lijnen leert kennen, leer je pas echt rijden. De routes moet je uit je hoofd leren. De eerste maanden was ik wel gestresst door het verkeer in Amsterdam, dat is best pittig. Zeker als je routes nog niet goed kent.’ Ingeborg is superblij dat ze bij GVB terechtgekomen is. ‘Ik woon in Amsterdam, maar ik heb de stad door de bus heel anders leren kennen.

Ieder stadsdeel is anders, en het is leuk om dat van binnenuit mee te maken. Ik voel me nu veel meer onderdeel van de stad. Een dagje in Zuidoost rijden is heel anders dan in het centrum. In Zuidoost heb je geen trams en veel vrije banen, dus dat is heel rustig rijden. En de mensen zijn ook heel relaxed. Het centrum brengt veel meer dynamiek met zich mee. Dit komt ook door de vele toeristen. Dan ben je veel meer die gastvrije gids, want ze stellen allemaal vragen aan je. Inmiddels ken ik alle hotels langs de route uit mijn hoofd. Iedere dag is anders, en dat maakt dit werk fantastisch!

Als buschauffeur werk je heel zelfstandig. Je hebt veel vrijheid. Bent eigen baas op de bus, maar je bent ook onderdeel van een groep en het bedrijf.”

GVB Job Alert

GVB-metro_73A9187

Wil je op de hoogte gehouden worden van onze nieuwste vacatures?

Ontvang onze Job Alert
GVB-metro_73A9187