Megan
Megan

Trambestuurder

Vervoer

"Zodra ik met de tram de straat op ging, was ik helemaal ‘hooked’."

Ik heb gestudeerd voor ruimtelijk vormgever. Het is een zeer brede opleiding waarbij je daarna als ontwerper voor commerciële interieurs of evenementen kunt werken, of als ruimtelijk vormgever aan de slag kunt. Ik heb heel lang geprobeerd om werk te vinden, maar er zijn strikte criteria en het was moeilijk om binnen te komen. Op een gegeven moment wilde ik gewoon graag aan het werk. Mijn vader is al ruim 15 jaar buschauffeur en hij zei dat er bij het GVB nog veel bestuurders nodig waren. In het begin twijfelde ik. Het was compleet anders dan wat ik had gestudeerd.  

Tram selectiedag 

Ik ben naar een selectiedag voor trambestuurders gegaan. Ik had nog geen rijbewijs en op de tram kon ik zonder rijbewijs aan de slag. Op de selectiedag leer je andere mensen kennen en ga je met een instructeur met de tram de straat op. Zo krijg je een gevoel of het iets voor je is. Zodra ik met de tram de straat op ging, was ik helemaal ‘hooked’.
Vanaf dag één dacht ik: “Dit is leuk!” Het is te gek om met zo’n groot voertuig door de stad te rijden. 

Stratenkennis van Amsterdam 

In de eerste twee weken leer je alles over de straten. Je krijgt veel informatie en de instructeur rijdt in de tram terwijl jij alle routes noteert en bekende punten markeert om te leren waar je bent. Na een toets en een online training ga je zeven weken lang zelf rijden, begeleid door de instructeur.  

Amsterdam is zo mooi 

De eerste keer dat ik dienst mocht draaien, was het ‘s ochtends om 5 uur, dus het was nog donker en het begon te sneeuwen. Toen dacht ik: “Amsterdam is zo mooi.” 

Er zijn verschillende redenen waarom mijn werk zo leuk is. Het is heel leuk om met zo’n grote tram door de stad te rijden. Ik heb gezellige collega’s; onderweg zwaaien we naar elkaar, waardoor we in contact blijven. Ik help toeristen op weg en zie de stad op een andere manier. Maar het allerleukste is dat ik bijna elke dienst mijn vader tegenkom, omdat onze lijnen elkaar kruisen. 

 

GVB Job Alert

GVB-metro_73A9187

Wil je op de hoogte gehouden worden van onze nieuwste vacatures?

Ontvang onze Job Alert
GVB-metro_73A9187