Natascha
Natascha

Senior applicatiespecialist

IT

“Buiten zie je of het werkt, wat je binnen hebt bedacht”

“Je houdt niet voor mogelijk wat een wereld van IT er schuilgaat achter persoonsvervoer en logistiek. Hoeveel systemen er wel niet voor zorgen dat je als reiziger soepel van A naar B komt.” Haar werk weet senior applicatiespecialist Natascha nog elke dag te boeien. Met haar team beheert ze verschillende systemen die geplande en actuele reizigersinformatie uitwisselen. “Voor de halte-informatie in de bus en de tarieven in je OV-app bijvoorbeeld. Je loopt op straat en je kunt om je heen gewoon zien of alles werkt. Je hebt direct gevoel bij wat je doet, dat maakt het extra leuk.” 

Altijd wat te doen 

Vervelen hoeft ze zich geen moment, het IT-landschap is complex en veelzijdig. “Onze hoofdtaak is te zorgen dat reizigersinformatie in het juiste format bij de juiste kanalen terechtkomt. En bijvoorbeeld ook dat partners aanpassingen in tijden en tarieven ontvangen. Dat is heel veel informatie en verschillende soorten data die we aan elkaar knopen. En de standaarden evolueren steeds, dus zijn we ook voortdurend bezig met ontwikkelen en vernieuwen. Daar bovenop komen dan nog alle projecten en wijzigingsverzoeken. Er is hier altijd wat te doen!” 

Actuele reizigersinformatie 

Eén van de projecten is om de schermen in de nieuwe M7-metro te voeden met reisinformatie. “Een aantal nieuwe metro’s rijdt al, maar er zijn wijzigingen nodig om de informatie nog beter te weergeven. Dat willen we zo snel mogelijk voor elkaar hebben. Daarnaast werken we aan een nieuw omroepinstallatiesysteem dat dynamisch de boodschappen genereert. Zodat je altijd actuele halte-informatie houdt, ook als je bus bijvoorbeeld door een omleiding een andere route moet rijden. Dan krijg je op het juiste moment de goede omroep te horen en weet de reiziger op tijd waar die aan toe is.“ 

Soepel naar productie 

Omdat we heel nauw samenwerken met twee programmeurs vanuit de leveranciers, verloopt het toevoegen van nieuwe functionaliteiten soepel. “Ze zetten hun aannames, analyses en oplossingen duidelijk op papier, in begrijpelijke taal voor ons allemaal. En als we akkoord gaan, gaan ze meteen aan de slag met de bouw. We testen veel van de nieuwe codes met een simulator/ testomgeving en als alles goed werkt, gaat het naar productie. Buiten zie je dan meteen of het werkt, wat je binnen hebt bedacht.” 

Alle hens aan dek 

En gaat er een keer iets niet goed met de systemen, dan is het alle hens aan dek. “Als er bijvoorbeeld geen reisinformatie op straat is, is dat voor ons een rode vlag. Dan springt iedereen in de startblokken en gaan we als een malle aan de slag om het op te lossen.” En als het dan weer werkt, dan voelt dat goed: “Begrijp me niet verkeerd, het liefst hebben we natuurlijk helemaal geen verstoringen. Maar het voelt lekker als je samen iets hebt opgelost.” 

GVB Job Alert

GVB-metro_73A9187

Wil je op de hoogte gehouden worden van onze nieuwste vacatures?

Ontvang onze Job Alert
GVB-metro_73A9187