Raimundo
Raimundo

Handhaver

Service en Veiligheid

'Contact met reizigers is de rode draad in mijn werk'

Als conducteur zag ik vaak reizigers zwartrijden, maar het is niet jouw taak om als conducteur te handhaven. Ja, ik kon reizigers aanspreken en vragen om in te checken, maar veel meer dan dat kon ik niet doen. Na zes jaar op de tram te hebben gewerkt, voelde de overstap naar handhaver voor mij als een heel logische stap. Net als conducteur heb ik nu veel contact met reizigers, alleen in een andere rol, ik kom overal in de stad en het werk is afwisselend.

Mijn werk bestaat voor 75 procent uit kaartjes controleren en zwartrijders beboeten. De overige tijd ondersteun ik mijn collega’s op de voertuigen. Dit is heel breed en gevarieerd. We assisteren bijvoorbeeld bij een bovenleidingbreuk, een aanrijding met een ander voertuig of tussen eigen voertuigen, maar ook als er bijvoorbeeld airpods op het metrospoor liggen komen wij in actie.

Er zijn mensen die bewust een afweging maken om zwart te rijden. Die redeneren: als ik tien keer zwartrijd heb ik een eventuele boete eruit. Deze reizigers pakken meestal gelijk hun ID-kaart als je het voertuig instapt. Willen we zwartrijden echt tegengaan, dan moet de boete op zwartrijden fors omhoog.

Je bent een goede handhaver als je de-escalerend en geduldig optreedt. Als je terug gaat schreeuwen, weet je zeker dat het uit de hand gaat lopen. Als je die eigenschappen van nature hebt, kun je de rest leren. Ik ben totaal een jaar bezig geweest om mij te scholen. Naast je BOA-certificaat (Buitengewoon Opsporings Ambtenaar) moet je ook andere certificaten zoals je politiebevoegdheden halen. In die cursus leer je hoe je iemand staande moet houden en hoe je iemand moet boeien. Maar je krijgt ook trainingen zoals gespreks- en benaderingstechniek en opvanggesprekken. Ja, je moet een dikke huid hebben voor dit werk, maar veel valt of staat ook met hoe je zelf reageert in bepaalde situaties!

GVB Job Alert

GVB-metro_73A9187

Wil je op de hoogte gehouden worden van onze nieuwste vacatures?

Ontvang onze Job Alert
GVB-metro_73A9187