Simone
Simone

Schipper

Vervoer

“Varen met de pont is alsof je met een scooter de A2 oversteekt”

“Toen ik op mijn 23e begon, was ik de jongste schipper bij GVB. Maar mét de nodige ervaring. Ik had mijn groot vaarbewijs op zak én 2 jaar lang met mijn toenmalige partner op een binnenvaartschip gevaren.  

Tijdens het opleidingstraject van GVB leerde ik met een pont varen. Dat is écht anders dan met een binnenvaartschip. Mijn instructeur omschreef het als ‘met een scooter de A2 oversteken’. Daar had hij helemaal gelijk in.  

In de fuik varen 

Met een pont kruis je de vaarrichting, wat behoorlijk uitdagend is. Zeker in de zomer als het IJ druk is met plezierbootjes, rondvaartboten en binnenvaartschepen. Dan moet je overal ogen hebben. Gelukkig kan de pont door 2 grote schroeven voor en achter alle kanten op draaien. Daardoor kan ik goed manoeuvreren en lukt het altijd om de boot netjes aan te leggen. Of – zoals wij het als schippers onder elkaar noemen: ‘in de fuik te varen’. 

Na 2 jaar GVB keerde ik terug naar de binnenvaart. Ik wilde kinderen en ik vond de binnenvaart makkelijker te combineren met het moederschap. Toen mijn oudste naar school ging, besloot ik helemaal te stoppen met varen. Maar na een paar weken had ik al spijt. Ik wilde weer aan het werk. 

Ik zocht een baan waarbij ik het varen kon combineren met de zorg voor mijn gezin. Zo kwam ik opnieuw als pontschipper bij GVB terecht. Deze keer via het uitzendbureau. Ik werk nu 20 uur per week en vul de open plekken in het rooster op. Daardoor kan ik mijn werk perfect afstemmen op mijn privésituatie.  

Stampvolle pont 

Of het saai is om voortdurend heen en weer te varen? Absoluut niet. Het traject, de collega’s, het weer en de mensen maken mijn werk interessant. Het liefst vaar ik van het NDSM-terrein naar Amsterdam CS. Dat is in mijn ogen de mooiste route. Varen tijdens evenementen vind ik het allerleukste. De pont zit dan de hele dag stampvol en iedereen is in feeststemming. Als het zonnetje dan ook nog schijnt, kan mijn dag niet meer stuk.” 

GVB Job Alert

GVB-metro_73A9187

Wil je op de hoogte gehouden worden van onze nieuwste vacatures?

Ontvang onze Job Alert
GVB-metro_73A9187