Tatiana
Tatiana

Metrobestuurder

Vervoer

'Ik vind de afwisseling van alleen werken en onder de reizigers zijn ideaal'

Toen Tatiana twintig jaar geleden naar Nederland kwam wilde ze ook al bij GVB werken. Ze deed de eerste test, maar zakte helaas. Tatiana: “Ik had me ook niet echt goed voorbereid. Ik was jong en onervaren. Wist ook niet goed wat ik kon verwachten.”  

Daarna is Tatiana in Aalsmeer gaan werken. “Ik kwam in de productie terecht. We sneden vlees voor verschillende supermarkten. Uiteindelijk ben ik doorgegroeid naar teammanager. Ik heb tussentijds ook wel eens met het idee gespeeld om het nog een keer bij GVB te proberen. Ik had een vaste baan en wilde dat niet zomaar opgeven, want je begint eerst via een uitzendbureau.” Doordat het bedrijf werd overgenomen en er daarna een reorganisatie kwam moest Tatiana weg. “Toen wist ik het zeker: ik ga bij GVB werken en deze keer kom ik door alle testen heen!”

En zo geschiedde. Tatiana haalde alle testen en keuringen en kon beginnen met de opleiding tot metrobestuurder. “Alleen toen brak corona uit. Hierdoor was het allemaal erg onzeker of het wel door zou gaan, maar gelukkig startte de opleiding wel.”  

De opleiding tot metrobestuurder duurt acht weken. “Het is best een pittige opleiding. En ik heb totaal geen technische achtergrond. Af en toe dacht ik: wat doe ik hier. Baanvakken, seinen, sporen. Het zei mij in eerste instantie niets. Na drie weken moet je examen doen van het eerste type metro waarmee je rijdt. Ik zakte! Toen baalde ik flink. Gelukkig was er een opleider die zei: jij kan dit, Tatiana. Gelukkig heb ik toen de tweede keer het rijexamen wel gehaald. En kijk mij nou. Ik bestuur de metro alsof ik nooit anders heb gedaan.”

Tatiana vindt de afwisseling van alleen werken en onder de reizigers zijn ideaal. “Als ik aankom op het station en ik loop naar de voorkant van het voertuig vind ik het leuk om reizigers te woord te staan, maar ik zou dat niet zoals mijn collega’s op de tram of de bus de hele dag willen. Ook als je alleen in je cabine zit, kun je nog service verlenen. Laatst stond er een oudere meneer met een rollator op het perron. Ik heb hem toen geseind dat hij kon blijven staan en heb toen de metro een stukje naar voren gereden zodat hij daar kon instappen.”   

GVB Job Alert

GVB-metro_73A9187

Wil je op de hoogte gehouden worden van onze nieuwste vacatures?

Ontvang onze Job Alert
GVB-metro_73A9187