Tim
Tim

Handhaver

Service en Veiligheid

“Ik ben er trots op dat ik iets voor de reiziger kan betekenen”

Wat veel mensen niet weten van ons beroep, is dat we naast het handhaven van de orde, rust en veiligheid in het OV, ook veel tijd besteden aan het helpen van mensen.
Natuurlijk is de veiligheid van onze collega’s, de reizigers en onszelf de belangrijkste focus. Daarnaast stellen reizigers vaak vragen over hun bestemming, en natuurlijk helpen we daar dan bij. Maar we zijn er ook vaak als eerste bij als er een ongeluk of incident plaatsvindt. Dan verlenen wij hulp aan het slachtoffer.
Een tijdje geleden viel een meneer van 70 nadat een tram een noodstop maakte. Deze meneer had een flinke hoofdwond. Wij waren als eerste ter plaatse. De ambulance kon niet voor hem rijden, dus hebben wij hem naar het ziekenhuis gebracht. Die meneer was ons heel dankbaar. Dit aspect van het werk geeft mij het meeste plezier.  

Reddende engel 

Ik wilde graag in het openbaar vervoer werken als handhaver, want het is heel afwisselend. Het ene moment kun je de gebeten hond zijn die een bekeuring uitschrijft, maar het andere moment ben je de reddende engel omdat je mensen helpt naar hun bestemming. 

Gemeente handhaving 

Voordat ik bij GVB aan de slag ging, heb ik nog een aantal maanden als handhaver bij een middelgrote gemeente gewerkt. In de gemeente handhaafden we de orde en hielden we de leefomgeving leefbaar. Dat omvatte bijvoorbeeld het schoonhouden van straten. Als er bijvoorbeeld vuilnis naast de bakken lag, zochten we uit van wie het was. Als we dat ontdekten, spraken we die persoon erop aan. Maar we brachten ook de jeugd in kaart. Waar kwamen ze vaak samen? Veroorzaakten ze overlast door drugsgebruik of hadden ze het gewoon gezellig? We hielden bepaalde plekken in de gaten en letten op of ze daar alles netjes hielden. Voor mij was dit best lastig omdat veel van die jongeren dezelfde leeftijd hadden als ik. Niet elke jongere die op een pleintje rondhangt, gebruikt drugs of veroorzaakt overlast. 

De grote stad 

Toch ben ik blij dat ik die ervaring bij die gemeente heb kunnen opdoen. Ik heb daar al leren omgaan met verschillende groepen mensen en culturen, maar op iets kleinere schaal. Die ervaring kon ik meenemen naar GVB Amsterdam, een super diverse, grote stad, waar van alles gebeurt. Dat maakt het leuk! 

Het verschil tussen gemeentelijke handhaving en handhaven in het openbaar vervoer is dat je in het ov gemakkelijker onderscheid kunt maken tussen wat wel en niet mag. En het is niet alleen maar handhaven; ik hoef niet alleen maar boetes uit te schrijven. We zijn er echt voor de mensen. Ik ben er trots op dat ik iets voor de reiziger kan betekenen. 

GVB Job Alert

GVB-metro_73A9187

Wil je op de hoogte gehouden worden van onze nieuwste vacatures?

Ontvang onze Job Alert
GVB-metro_73A9187