Martin
Martin

Tramconducteur

Vervoer

“Zodra ik mijn uniform aantrek word je begroet, door collega’s van bus, tram of metro maar ook door reizigers, het is een soort verbondenheid met elkaar”

Ik heb alleen spijt dat ik de overstap van mijn vorige werkgever niet vele jaren eerder heb gedaan. Vanaf de eerste dag dat ik in 2016 begon heb ik het enorm naar mijn zin als tramconducteur bij GVB. Daarvoor heb ik bijna 45 jaar verschillende functies vervuld bij PostNL. Ik ben een geboren en getogen Amsterdammer, maar later ben ik naar Almere verhuisd.  

Een mensen baan 

Werken bij GVB voelde als thuiskomen, niet alleen omdat ik terug was in mijn geboorteplaats Amsterdam, maar ook omdat het meteen als thuis voelde bij GVB. Dit omdat het werken bij GVB bij uitstek een mensenbaan is. Geen dag is hetzelfde. Je rijdt in een wereldstad, er gebeuren altijd dingen en je bent in contact met andere mensen. Dat maakt het zo onvoorspelbaar en daardoor dynamisch, wat ik heerlijk vind. 

Zodra ik mijn uniform aantrek, word ik begroet door collega’s van Bus, Tram of Metro, maar ook door reizigers. Het voelt als een soort verbondenheid met elkaar, iets wat ik nog niet eerder heb ervaren. Het is een heel andere manier van werken en doen, maar vanaf het eerste moment voelde het als een warm bad. 

Populaire attracties 

Als conducteur heet je reizigers welkom zodra ze instappen, verkoop je eventueel kaartjes en help je reizigers als ze hulp nodig hebben. Veel toeristen willen bijvoorbeeld weten waar de populaire toeristische attracties zijn, zoals de Dam, het Leidseplein, het Rembrandtplein, de verschillende musea en het Anne Frankhuis, om er maar een paar te noemen. 

Je werkt nauw samen met de trambestuurder; samen vormen je echt een team. Via de intercom heb je contact met elkaar bij calamiteiten, zoals een aanrijding op de route, of wanneer er iets gebeurt dat verder rijden even onmogelijk maakt, zoals bijvoorbeeld een verhuiswagen die in de weg staat. 

Mijn taak is dan om de reizigers hierover te informeren, dat doe ik via het omroepsysteem, zodat zij alsnog op hun bestemming kunnen komen. 

Saamhorigheid 

Er heerst een enorme saamhorigheid bij GVB, waarin we met elkaar de reiziger op een veilige manier op de plaats van bestemming willen krijgen. Het is heel mooi om daar deel van te zijn en erbij te horen. 

GVB Job Alert

GVB-metro_73A9187

Wil je op de hoogte gehouden worden van onze nieuwste vacatures?

Ontvang onze Job Alert
GVB-metro_73A9187