5 verrassende weetjes over werken als trambestuurder

Denk je dat werken als trambestuurder gewoon een beetje rijden en op knopjes drukken is? Dan heb je het mis! Achter de knoppen van een Amsterdamse tram schuilt een wereld vol verrassingen. Hier zijn 5 dingen die je waarschijnlijk nog niet wist over het werk als trambestuurder bij GVB! 

GVB-LidianvanMegen-MS5A1234 copy

Denk je dat werken als trambestuurder gewoon een beetje rijden en op knopjes drukken is? Dan heb je het mis! Achter de knoppen van een Amsterdamse tram schuilt een wereld vol verrassingen. Hier zijn 5 dingen die je waarschijnlijk nog niet wist over het werk als trambestuurder bij GVB! 

1. Je hebt geen rijbewijs nodig

Je verwacht het niet, maar je hoeft geen rijbewijs te hebben om trambestuurder te worden. Ook zonder rijbewijs kun je solliciteren voor de gratis een tramopleiding bij GVB. In 6 tot 8 weken word je klaargestoomd om zelfstandig een tram te besturen! Maar let op, deze baan is niet voor iedereen weggelegd. Van verkeersinzicht en reactiesnelheid, tot rijvaardigheid en kennis van de stad: er komt best wat kijken bij deze verantwoordelijke baan. Heb jij het in je? 

2. Dit pedaal laat je niet meer los

Een tram besturen is heel anders dan een auto of bus. Je hebt geen stuur of gaspedaal, maar een hendel waarmee je stroom geeft en remt. De tram heeft wel een ander bijzonder pedaal. Wist je dat een trambestuurder de hele rit een ‘dodemanspedaal’ ingedrukt houdt? Als je als bestuurder onwel wordt, glijdt je voet van het pedaal af en stopt de tram. Zo kunnen er geen ongelukken gebeuren.

3. Je tankt de tram bij, met zand!

Als trambestuurder moet je de tram elke dienst bijtanken met zand. Nu horen we je denken: zand?! Onder bepaalde omstandigheden, meestal in de herfst en winter, kunnen de sporen erg glad zijn. Hierdoor is het moeilijker om de tram te stoppen. Er wordt dan zand gestrooid vóór de wielen en op de tramrails. Zo hebben de wielen meer grip om te remmen.  

4. Je rijdt in een computer

De tram heeft een hoop ingebouwde technologie om het rijden veiliger en efficiënter te maken. Eigenlijk is het een grote rijdende computer. Van communiceren met verkeerslichten tot signaleren wanneer er iets mis is. De bestuurder is er nog steeds om te bedienen en ingrijpen, maar de tram denkt zelf en regelt mee. 

5. De tram bestuur je met een team

Als trambestuurder werk je nooit alleen. Achter in de tram zit vaak een tramconducteur. En via de boordradio houd je contact met de centrale verkeersleiding. Bij storingen, opstoppingen of speciale situaties kunnen zij je begeleiden of alternatieve routes geven. Soms hoor je via de radio grappige of onverwachte berichten. Want een ding is zeker: in Amsterdam is het nooit saai! 

Stap jij in?

Al met al: werken als trambestuurder bij GVB is veel meer dan alleen rijden van A naar B. Je leert de stad op een unieke manier kennen, maakt bijzondere dingen mee en speelt een belangrijke rol in het dagelijks leven van honderdduizenden reizigers. Iets voor jou? Solliciteer nu en ontvang een netto tekenbonus van €1500!

Bekijk de vacature
IMG_3279