Stap over en kom werken als buschauffeur bij GVB

Ben jij een ervaren buschauffeur? Heb jij je rijbewijs D en minimaal twee jaar werkervaring als (bus)chauffeur in het stadsvervoer, streekvervoer of van een touringcar? Houd je van de dynamiek en sfeer van de stad Amsterdam en de uitdaging om jouw reizigers prettig, veilig en op tijd verder te brengen? Stap dan nu over, wij hebben een mooi voorstel voor jou! Heb je nog geen rijbewijs D of werkervaring als buschauffeur, bekijk dan de vacature van beginnend buschauffeur (met gratis opleiding).

Ontvang tijdelijk een tekenbonus van €1500 netto
Kies zelf voor een dienstverband bij GVB of werk via het uitzendbureau
Verdien direct een goed salaris met hoge toeslagen
Werk flexibele diensten van max. 8.45 uur in een duidelijk rooster
Ervaar de unieke sfeer en dynamiek van Amsterdam
MS5A0632

Ben jij een ervaren buschauffeur? Heb jij je rijbewijs D en minimaal twee jaar werkervaring als (bus)chauffeur in het stadsvervoer, streekvervoer of van een touringcar? Houd je van de dynamiek en sfeer van de stad Amsterdam en de uitdaging om jouw reizigers prettig, veilig en op tijd verder te brengen? Stap dan nu over, wij hebben een mooi voorstel voor jou! Heb je nog geen rijbewijs D of werkervaring als buschauffeur, bekijk dan de vacature van beginnend buschauffeur (met gratis opleiding).

Ontvang tijdelijk een tekenbonus van €1500 netto
Kies zelf voor een dienstverband bij GVB of werk via het uitzendbureau
Verdien direct een goed salaris met hoge toeslagen
Werk flexibele diensten van max. 8.45 uur in een duidelijk rooster
Ervaar de unieke sfeer en dynamiek van Amsterdam
GVB-LidianvanMegen-MS5A0961 copy2

Afwisseling en dynamiek

In je achteruitkijkspiegel zie je de ontmoeting van oude schoolvriendinnen die elkaar jarenlang niet hebben gezien. Je wenst de student succes die tijdens de busrit snel nog even een examen voorbereidt. En ‘s avonds kun je het niet laten om gezellig mee te zingen met concertgangers die net uit Ziggo Dome komen. Geen dag is hetzelfde, iedere reis is anders. Ja, dit is Amsterdam. Mooier nog: dit is jouw nieuwe baan. Want jij bent buschauffeur bij GVB!

Dagelijks heb je veel contact met allerlei verschillende soorten mensen. Er stappen toeristen, forensen, scholieren, dagjesmensen met diverse achtergronden en leeftijden. Allemaal onderweg naar hun eigen bestemming. En jij helpt hen daar te komen. Dat doe je op een gastvrije en vriendelijke manier, waarbij je je natuurlijk professioneel opstelt, maar er voldoende ruimte is voor een persoonlijke noot.

MS5A9324

Een buschauffeur staat nooit alleen

Als buschauffeur werk je doorgaans in je eentje op de bus. Toch werk je nooit ècht alleen. Er staat een heel team om je heen. Een van onze buschauffeurs sprak over ‘het dorp’ GVB, waar mensen je naam kennen. Denk dan aan de verkeersleiding, het teammanagement, planners en natuurlijk ook je collega’s op de voertuigen. Die ontmoet je op de weg en tijdens je pauzes in een van de ‘eindpunten’ in de stad. Wij zijn trots op dat gemeenschapsgevoel, omdat we alleen zo goed kunnen samenwerken aan een bereikbaar Amsterdam.

 

 

Praktische informatie

Wil jij weten hoe de opleiding, het rooster en de diensten eruit zien als je komt werken bij GVB?

Hoe ziet de opleiding voor een ervaren buschauffeur eruit?
De opleiding tot buschauffeur voor kandidaten die al rijbewijs D en Code 95 hebben wordt op maat gegeven, afhankelijk van jouw kennis en ervaring. De opleiding is zo'n acht uur per dag tussen 07.00 uur-22.00 uur. In principe op maandag t/m vrijdag, maar eventueel ook in het weekend mogelijk. Hier is maatwerk mogelijk. We leiden modulair op. Dat betekent dat je eerst begint met de interne opleiding en dan in twee delen de lijnverkenning 
 1. Amsterdam Noord, Zuid en IJ-zijde (CS) - 3 weken opleiding (inclusief interne opleiding) en dan werkervaringsfase
 2. Amsterdam West (drukker gebied) - 2 weken opleiding en dan werkervaringsfase
In de tweede fase kunnen er ook nachtdiensten bijkomen.    
Wat zijn de werkdagen van een gediplomeerd buschauffeur?
De werkdagen van een gediplomeerd buschauffeur (dus na het doorlopen van je opleiding) zijn afhankelijk van het dienstverband:
 • Werk je via Olympia, dan geef je zelf door op welke dagen je beschikbaar bent en word je daarop ingedeeld. 
 • Werk je in GVB-dienstverband, dan:
  • werk je twee weekends per vijf weken dienst,  
  • werk je ongeveer zeven feestdagen per jaar.
Je krijgt een hogere financiële vergoeding (toeslag op je uurloon) voor het werken op feestdagen en in weekends en ook worden deze dagen verrekend met je jaaruren.
Wat zijn de werktijden van een gediplomeerd buschauffeur?
Als gediplomeerd buschauffeur (dus na het doorlopen van je opleiding) kun je ingeroosterd worden tussen 04:30 uur en 01:00 uur. Na ongeveer een jaar werken komen komen daar nachtdiensten bij. Een dienst duurt minimaal 3 uur en maximaal 8:45 uur. Soms word je ingedeeld op een gebroken dienst. Dat betekent dat je twee keer op één dag spitsdienst rijdt. Dit wordt tot het minimum beperkt. 
MS5A9401 copy

Dit neem je mee

Je hebt een groot gevoel voor verantwoordelijkheid en je bent stressbestendig. Daarnaast:

 • Heb je rijbewijs D in huis;
 • Heb je minimaal 2 jaar ervaring als buschauffeur
 • Ben je tussen 1,65 en 2 meter lang;
 • Heb je minimaal een mbo werk- en denkniveau;
 • Spreek je goed Nederlands en kun je goed begrijpend lezen;
 • Kom je in aanmerking voor een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG);
 • Kun je (eventueel met bril of lenzen) kleuren en signalen uitstekend zien.

Wat bieden wij jou

Tekenbonus

Tijdelijk bieden wij je voor de functie van buschauffeur een tekenbonus van €1500 netto (onder voorwaarden)

Een duidelijk rooster

Ben je in dienst bij GVB, dan weet je ruim van tevoren wanneer je ingeroosterd bent. Een dienst duurt maximaal 8.45 uur.
Met deze duidelijkheid over je werktijden, kun je je werk- en privéleven goed op elkaar afstemmen.

Dienstverband op maat

Wil jij in dienst bij GVB of liever maximale flexibiliteit door te werken via het uitzendbureau? Als ervaren buschauffeur staan beide mogelijkheden voor je open.

Gratis reizen met het ov van GVB

Als je werkt voor GVB, kun je gratis reizen met ons OV, ook in privétijd.

Een uitstekende beloning

Een goed salaris op maat op basis van jouw werkervaring, je kan tot € 3.592,- per maand verdienen, op basis van 40 uur. Aangevuld met onregelmatigheidstoeslagen.
Hiernaast ontvang je nog 8% vakantiegeld, een 13e maand, 3,5% duurzame inzetbaarheidsuitkering en een goede pensioenregeling. Bij een GVB-dienstverband krijg je bovendien een tegemoetkoming in de ziektekostenverzekering van €77,06 per maand.

Bijdrage aan Amsterdam

Amsterdam wordt steeds drukker. Het openbaar vervoer is onmisbaar om Amsterdam bereikbaar te houden. Als buschauffeur draag jij iedere dag weer bij aan een duurzame en bereikbare stad voor iedereen.

Verbind de wereld in Amsterdam

Ieder mens heeft een eigen bestemming en brengt een eigen verhaal met zich mee. Iedere medewerker bij GVB draagt bij aan de reis die zij maken. We verzorgen dagelijks het vervoer voor honderdduizenden mensen in en rond Amsterdam. 24 uur per dag en 365 dagen per jaar. Samen verbinden we een wereld aan lijnen, verhalen en mensen. Je ziet onze bussen, metro’s, trams en veerponten. Maar wij zijn meer dan dat. Achter de schermen schuilt een dynamische wereld waarin onze medewerkers in allerlei rollen ervoor zorgen dat de stad bereikbaar blijft. Als werkgever willen wij elke medewerker verbinden met onze koers: een belangrijke bijdrage leveren voor een leefbare en bereikbare stad. Ga je mee?

Kom kennismaken

Is je interesse gewekt, maar wil je eerst graag eens komen kennismaken of een dienst meerijden? Dat kan! Je bent van harte welkom op een van onze locaties om met een van de buschauffeurs van GVB te praten, een opleider, recruiter of (team)manager. Maak vandaag nog een afspraak!

Kennismaken
GVB-LidianvanMegen-MS5A0586 copy

Is GVB jouw volgende bestemming?

Vul je gegevens in. Wij nemen zo snel mogelijk contact met je op.

Vul het sollicitatieformulier in

Laat je gegevens achter via het formulier op deze website

Telefoongesprek

Wij bellen je binnen maximaal twee werkdagen op en vertellen je meer over de vacature en selectieprocedure. Ook beantwoorden wij je eerste vragen en maken een afspraak om persoonlijk kennis te maken

Kennismakingsgesprek

Wij hebben een afspraak op een van onze locaties. Tijdens dit gesprek vertellen we je nog meer over het werken als ervaren buschauffeur bij GVB en nemen wij jouw kennis en werkervaring door, zodat wij kunnen inschatten wat nodig is om jou voor te bereiden op het werk.

Selectiedag

Tijdens de selectiedag kom jij en andere kandidaten op een van onze locaties. Er zijn verschillende kennismakingsgesprekken, we nemen jouw stads- en lijnenkennis door en je rijdt een stukje met een van onze bussen.

Arbeidsvoorwaarden

We maken afspraken over jouw contract, arbeidsvoorwaarden en opleiding en spreken een startdatum af.

Interne opleiding en start rijden voor GVB

Je doorloopt de interne opleiding, leert de lijnen van GVB kennen en start met het rijden voor GVB

Heb je een vraag?

Heb je vragen over dit vakgebied of over het werken bij GVB? Onze recruiters helpen je graag verder!

Chawan Mohammad afbeelding
Chawan Mohammad
Recruiter IT & Management

Meer weten?

Stel hier al je vragen

Hoe en hoe snel nemen jullie contact op als ik solliciteer?
We reageren in principe binnen 1 of 2 werkdagen op je sollicitatie, maximaal een werkweek. Je wordt gebeld door een GVB'er en/of recruiter. Houd je telefoon dus goed in de gaten. Als we je niet te pakken krijgen, spreken we een voicemailbericht in of sturen we een e-mail of berichtje/WhatsApp. Let dus ook op of je een tekst-, voicemail of e-mailbericht hebt ontvangen.
Hoelang duurt het voordat ik kan starten als bestuurder/chauffeur?
De lengte van de selectieprocedure verschilt. Over het algemeen duurt het 1 à 2 maanden van het moment van solliciteren tot de start de opleiding bij GVB en daarmee het dienstverband. Maar dat kan soms ook sneller gaan.
Kan ik als bestuurder of chauffeur direct in dienst komen bij GVB?
Een buschauffeur met rijbewijs D en minimaal twee jaar werkervaring kan direct in dienst komen bij GVB. Voor de functies tram- en metrobestuurder en een buschauffeur in opleiding geldt dat je begint met een jaar in dienst bij Olympia. In dat jaar word je opgeleid en leren we elkaar kennen. Als het dat jaar van beide kanten bevalt, biedt GVB je een dienstverband aan.
Kan ik ook in een combifunctie bus, tram en/of metro werken?
Het is op dit moment niet mogelijk om als bestuurder/chauffeur voor verschillende voertuigen te werken, wel kan je doorstromen van het een naar het ander. Momenteel onderzoeken we wel of we op een later moment een combifunctie kunnen aanbieden.
Kan ik parttime werken in een vervoersfunctie?
Ja. Als je via Olympia werkt kun je in allerlei constructies parttime werken, ook minder dan 24 uur/week. Bij een GVB-dienstverband kun je parttime werken vanaf 24 uur/week. Onze opleidingen zijn wel fulltime.
Kan ik 40 uur/week werken als bestuurder of chauffeur?
Als je via Olympia werkt, dan krijg je een urengarantie van 32 uur per week. Het is wel mogelijk om meer dan 32 uur per week te werken, zolang er voldoende diensten beschikbaar zijn die passen bij jouw beschikbaarheid. Bij een GVB-dienstverband is fulltime 36 uur/week.
Kom ik op vaste locaties/lijnen te werken als bestuurder/chauffeur?
Als je via Olympia werkt werk je op verschillende lijnen en vanuit verschillende startlocaties. Als je doorstroomt naar GVB-diensten, kun je kiezen tussen vaste lijnen en reservediensten, waarbij je op verschillende lijnen werkt. We vragen ook als je op een vaste lijn werkt wel om flexibiliteit als er ingesprongen moet worden op een andere lijn dan je normaal gesproken werkt.
Hebben jullie ook pendelbusjes naar startlocaties voor vervoersfuncties?
Nee, we verwachten dat je zelf het vervoer regelt naar je startlocatie.
Nemen jullie ook 65+'ers aan in vervoersfuncties?
Jazeker, als jij over de gevraagde competenties en vaardigheden beschikt en gemotiveerd bent om in het OV te werken, ben je van harte welkom om bij ons te komen werken. Er werken verschillende mensen die de pensioengerechtigde leeftijd al bereikt hebben bij ons, vaak in een parttime constructie via Olympia, zodat zij zelf kunnen aangeven wanneer zij werken en wanneer niet. Lees bijvoorbeeld het verhaal van Ger.

GVB Job Alert

GVB-metro_73A9187

Wil je op de hoogte gehouden worden van onze nieuwste vacatures?

Ontvang onze Job Alert
GVB-metro_73A9187